'

MLADI I ZELENi: Volontersko angažovanje u Požarevcu najpotrebnije u oblasti ekologije

MLADI I ZELENI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Sub, 31.10.2020
0

Ekološko društvo OBRUČ počev od osnivanja 2010. godine pa do dana današnjeg pokušava da svojim radom i zalaganjem članova i volontera, podigne ekološku svest kod mladih kroz zdrave stilove života. Ove godine je cilj da motivišemo ugostiteljske objekte (pre svega kafiće) da smanje upotrebu plastičnih slamki za jednokratnu upotrebu, kao i plastičnih kašičica, rekao je predsednik Zoran Jović.


Kako nam je rekao Jović, pored ove motivacije za ugostiteljske objekte, akcije će se bazirati i na motivaciji građana/ki za smanjenje upotrebe plastičnih kesa za jednokratnu, ali i višekratnu upotrebu, te vraćanje dobrim "starim" navikama nošenja cegera/platnenih torbi kada idemo u kupovinu, 

“Ono što je najvažnije jeste da se pokrene točak, da makar za početak smanjimo upotrebu 2 slamčice odjednom što jeste praksa, a u narednom periodu da što veći broj lokala pređe na višekratne metalne "slamke" koje se peru u mašini za sudove ili jednokratne papirne, kao i bambus slamke”, rekao je Jović dodajući da ako želimo da imamo prirodu kakvu zaslužuju naša deca, onda se moramo pokrenuti odmah i svako da krene od sebe sa promenom loših navika i upotrebom plastike u svakodnevnom životu koja se mora svesti na minimum.

Kako je rekao, Evropski parlament je 2018. godine izglasao zabranu upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu sa nadom da će sprovođenje te mere početi već  2021. godine.

U februaru ove godine i tadašnji ministar zaštite životne sredine RS, Trivan, najavio je slične mere u Srbiji.

Ekološko društvo OBRUČ se nada da će u narednoj deceniji 2020-2030. u skladu sa ciljevima Održivog razvoja UN, uspeti makar na lokalnom nivou da se povežu ekološka udruženja/društva i da se što više mladih uključi u donošenje odluka o ŽS, a i rešavanju problema.

Prema istraživanju koje je sprovdeno u okviru lokalnog akcionog plana za mlade Grada Požarevca ključni razlozi za volonterski rad su sticanje novih znanja i iskustva (50%), druženje, upoznavanje drugih ljudi (49%) i osećaj korisnosti i doprinosa rešavanju problema (45%). (što se postiže realizacijom projekta)

Skoro polovina (48%) mladih smatra da je volontersko angažovanje u Požarevcu najpotrebnije u oblasti ekologije.

Većina mladih (88%) s pravom smatra kako se u njihovoj sredini ne obraća pažnja na probleme životne sredine. Procenat mladih koji baš i ne brinu mnogo o životnoj sredini čak 40%.

S obzirom, da je 48% mladih odgovorilo da je u oblasti ekologije najpotrebnije volontersko angažovanje, a da do sad nisu imali prilika da učestvuju u takvim akcijama, mogu se s pravom očekivati pozitivni rezultati kako po pitanju kvaliteta i kvantiteta akcija, tako i po povećanju broja mladih zainteresovanih za ovakvav vid volonterizma.