'

Izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941–1945”

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: pozarevac.rs
Čet, 22.10.2020
0

Povodom obeležavanja 75 godina od završetka Drugog svetskog rata, u Domu Vojske Srbije u Beogradu grupa autora iz Vojnog arhiva, Vojnog muzeja, Istorijskog arhiva Požarevac i Medija centra „Odbrana” priredila je, pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije i Grada Požarevca, izložbu „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941–1945”,  koju je svečano otvorio državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković.  Izložbena postavka je postavljena u Velikoj i Maloj galeriji Doma Vojske Srbije do 15. novembra.


Izložbena postavka, na kojoj je predstavljeno 160 arhivskih fotografija i 80 dokumenata iz 30 fondova i zbirki 13 kulturnih institucija iz sedam gradova Republike Srbije, rezultat je istraživanja arhivske građe, kao primarnog istorijskog izvora i svedočanstava o događajima koji su obeležili ratne godine početkom pete decenije prošlog veka na prostoru naše zemlje.


Državni sekretar Živković pozdravio je prisutne u ime ministra odbrane Aleksandra Vulina i istakao da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije brojnim aktivnostima učestvuju u obeležavanju važnih istorijskih događaja iz oslobodilačkih ratova Srbije, boreći se i na taj način protiv revizije naše nacionalne istorije.

Na otvaranju izložbe govorili su i rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik doc. dr Goran Radovanović, zamenik gradonačelnika Požarevca Slaviša Aleksić i direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić.