'

"Zlatna značka" u rukama Ilije Rajkovića (VIDEO)

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Uto, 20.10.2020
0

Ilija Rajković, profesor Muzičke škole “Stevan Mokranjac” Požarevac dobitnik je priznanja "Zlatna značka" Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za ovu godinu. Priznanje "Zlatna značka" dodeljuje se za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti  za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture naroda i narodnosti Republike Srbije.

 

Ovu prestižnu nagradu dodeljuju Kulturno-prosvetna zajednica Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.


Dodeljeno je 52 priznanja. Među dobitnicima ovogodišnje zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije su istaknuti umetnici, profesori, akademici, doktori nauka i kulturni aktivisti iz dijaspore.

Žiri, na čijem čelu je bio prof. Milovan Vitezović, književnik, a članovi Marija Bišof, književnik, urednik; prof. dr Uroš Dojčinović, muzički umetnik, Olga Milojević menadžer u kulturi i Živorad Žika Ajdačić reditelj, sve odluke je doneo jednoglasno.

 

Ilija Rajković je rođen 21. 12. 1976. godine u Požarevcu, gde je završio srednju muzičku školu „Stevan Mokranjac”, odsek za muzičkog izvođača i muzičkog saradnika.

Diplomirao je na odseku za opštu muzičku pedagogiju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. U Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac” radi od 1997. godine.

Aktivan je u različitim sferama kulturnog života grada Požarevca, bavi se javnim izvođenjem, komponovanjem i aranžiranjem, član je većeg broja vokalnih i instrumentalnih sastava, zajedno sa kolegama iz Muzičke škole osnivač je ansambla „Mozaik”.

Autor je muzike za više desetina pozorišnih predstava Centra za kulturu. Pod njegovim rukovodstvom, orkestar kulturno–umetničkog društva osvaja nekoliko nagrada na republičkim smotrama folklora i narodnog stvaralaštva.
Sa ansamblom „Mozaik” osvaja nekoliko nagrada, a kao najvažnije izdvajaju se „Nagrada za umetničko unapređenje festivala” u Valjevu 2007. godine, kao i prvo mesto u grupi na Prvom ohridskom horskom festivalu 2008. god.
Njegove kompozicije i aranžmani, uglavnom, narodnih pesama i melodija, nalaze se na repertoaru gotovo svih ansambala Muzičke škole „Stevan Mokranjac”, ali i drugih institucija, kao što su crkveni hor „Braničevo” i sl. Pored toga, veliki broj horova i ansambala širom Srbije izvodi njegove kompozicije, a takođe, širom sveta, na desetine horova izvodi po neku njegovu kompoziciju ili aranžman.
Vaši komentari
Ostavite komentar