'

Dani Slobodana Stojanovića

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio, pozarevac.rs
Pon, 12.10.2020
0

Dani Slobodana Stojanovića, otvoreni su 9. oktobra. Ove godine, 11. manifestacija održana je maloj sali Centra za kulturu Požarevac, iz razloga da bi se ispoštovale sve epidemiloške mere zaštite od virusa Covid 19.  Manifestaciju je otvorio Slaviša Aleksić, zamenik gradonačelnika Požarevca.

 

Prisutne je pozdravila Vera Zarić Mitrović direktorka Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ uputivši sa scene segmente sećanja na Stojanovića koji je svojevremeno i sam obavljao dužnost upravnika požarevačke Biblioteke, i podsetila da se ova institucija i u godini pandemije trudi da održi kontinuitet osnovnih ali i kulturno-umetničkih aktivnosti.

Zamenik gradonačelnika grada Požarevca Slaviša Aleksić sledećim otvarajući manifestaciju istakao je da je ponosan kao stanovnik ovog grada što već jedanaestu godinu odajemo počast velikom majstoru pisane reči.

Pobednik Konkursa “Slobodan Stojanović” za ovu godinu je Radoje Radosavljević iz Mislođina kod Obrenovca za dramu “Kuća Ilića: drama o nestajanju jedne umetničke porodice”.

Kako smo ranije pisali, žiri u sastavu Dragana Bošković, Vukica Strugar i Srđan Koljević odlučio je da od dvadeset dramskih tekstova, u uži izbor uvrsti tri I to : “Ovde i sada” pod šifrom Kikiriki puter, “Portret živog indiga”, pod šifrom “Anestezija” i “Kuća Ilića”, pod šifrom “Maskenmbal na Rudniku”.

Jednoglasno žiri je odlučio da nagradu “Slobodan Stojanović” za najbolji dramski tekst u ovoj godini dobije delo “Kuća Ilića” sa podnaslovom “drama o nestajanju jedne umetničke porodice” pod šifrom  “Maskenmbal na Rudniku”.


Značajno priznanje koje nosi ime Slobodana Stojanovića pobedniku konkursa uručio je Slaviša Aleksić.

Slobodan Stojanović bio je dramaturg i dramski pisac, urednik u Televiziji Beograd. Karijeru je započeo kao upravnik Narodne biblioteke "Ilija M. Petrović" u Požarevcu.

Preminuo je 2000. godine, a već deceniju svom velikom sugrađaninu i nekadašnjem upravniku požarevačka biblioteka odužuje se kroz manifestaciju "Dani Slobodana Stojanovića", u okviru koje Narodna biblioteka "Ilija M. Petrović" dodeljuje i nagradu za najbolju neobjavljenu dramu.

 

Vaši komentari
Ostavite komentar