'

U Braničevskom okrugu preko 180 kompanija je zainteresovano za program “Moja prva plata”

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Čet, 1.10.2020
0

Nacionalna služba za zapošljavanje je raspisala Javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih "Moja prva plata" i programom daje se mogućnost mladima bez radnog iskustva da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad i na taj način povećaju svoje mogućnosti za zapošljavanje. Kako je za naš mediji rekla v.d. direktora NSZ Filijale Požarevac Sonja Mirić Mladenović, u Braničevskom okrugu preko 180 kompanija je zainteresovano za program “Moja prva plata”.

           

U program “Moja prva plata” je planirano uključivanje 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, koji su bez radnog iskustva i nalaze se na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje.


“U Braničevskom okrugu imamo oko 180 prijavljenih poslodavaca i preko 450 traženih lica. Uglavnom su konkurisali poslodavci iz realnog sektora, privatnog sektora i uglavnom je tražena srednja stručna sprema”, ističe Mirić Mladenović.

Ono što razlikuje ovaj program od ostalih je kako i sam konkurs kaže - osposobljavanje nezaposlenog lica za samostalan rad.

Kako dodaje v.d NSZ Filijale Požarevac Sonja Mirić Mladenović, ne podrazumeva za samostalan rad u struci u obrazovnom profilu za koje se lice školovalo, već za ukupan samostalni rad a to znači da lice ne mora da se osposobljava u obrazovnom profilu koje je završilo formalnim obrazovanjem. 

Program „Moja prva plataˮ se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa u trajanju od 9 meseci.

Tokom trajanja programa Nacionalna služba za zapošljavanje isplaćuje novčanu naknadu u iznosu od 20.000 dinara mladima sa srednjim obrazovanjem, odnosno 24.000 dinara mladima sa visokim obrazovanjem, na mesečnom nivou.

Program se realizuje u četiri faze:

Prva faza realizacije bila je  namenjena isključivo poslodavcima, koji u periodu od 17.08. do 25.09. mogli da se prijavljuju na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs.

Druga faza je konkurisanje nezaposlenih lica koji će moći da kod prijavljeni poslodavaca konkurišu od 8. Oktobra,

Treća faza je formiranje liste kandidata i konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima biće dostupne na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs

Četvrta faza realizacije programa je potpisivanje ugovora između nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata i početak sprovođenja programa, u periodu od 8. novembra do 7. decembra. 

Vaši komentari
Ostavite komentar