'

Marjanović: Čuvajući prirodu čuvamo sebe

MLADI I ZELENI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Sre, 30.09.2020
0

Obeležavanjem Ekološke dečije nedelje, kroz različite aktivnosti, razvija se svest kod dece i odraslih o značaju zaštite životne sredine. Ekološko društvo „Prijatelji Čačalice“ iz Požarevca tradicionalno u terminu Dečije nedelje, organizuje Ekološku deciju nedelju.

 

Kako je za naš mediji istakao, predsednik Društva Prijatelji Čačalice Dragiša Marjanović program Ekološke dečije nedelje traje uporedo sa obeležavanjem Dečije nedelje, a zasniva se na aktivnostima koje su podređene prirodi i ekologiji, dodajući da će program biti realizovan u skladu sa poštovanjem epidemioloških mera protiv suzbijanja pandemije korona virusa.

Ekološka Dečija nedelja počeće 5. oktobra programom u OŠ „Dositej Obradović“ Požarevac kada će biti postavljene tri visoke leje gde će deca u okviru zadrugarstva moći nešto da prizvedu, od lekovitog bilja do povrća.

“U utorak 6. oktobra, u privatno Predškolskoj ustanovi “Zdravo dete” planirane su radionice “Dečija radoznalost i upoznavanje sa šumom”. Sreda 7. oktobar, je rezervisana za aktivnosti sa đacima iz OŠ Vuk Karadžić, od 11 sati. narednog dana program je predviđen za dan sporta u prirodi sa temom „Sportske igre u prirodi“ i u ovim igrama učestvovaće učenici OŠ Sveti Sava. U petak  9. oktobra, đaci iz OŠ Desanka Maksimović, Kralj Aleksandar I, Sveti Nikolaj i Jovan Cvijić imaće aktivnosti i to: učenici OŠ Kralj Aleksandar  I, radiće okopavanje Aleje ruža na Čačalici, đaci OŠ Desanka Maksimović radiće čišćenje izvora i sakupljanje granja I lišća oko Ekološkog doma dok ce đaci škole Sveti Nikolaj raditi čišćenje obale reke Mlave a ucenici skole Jovan Cvijić u Kostolcu, vršiće obilazak okoline Kostolca i registrovace bar jednu crne i zelenu ekološku tačku”, rekao je Marjanović.


Tradicija obeležavanja dečije nedelje u svetu i kod nas veoma je duga, a organizuje  se na inicijativu organizacije Prijatelji dece Srbije, koja je dugogodišnji akter ove manifestacije, a definisana je Zakonom o društvenoj brizi o deci.

Dečija nedelja se tradicionalno održava u prvoj sedmici oktobra, u cilju skretanja pažnje javnosti na decu i mlade, na potrebe i prava dece i mladih u porodici, društvu i lokalnoj zajednici, na njihova prava da odrastaju u što boljim uslovima, na jednake šanse za razvoj i ostvarenje svih svojih potencijala.

Ovogodišnji program Ekološke dečije nedelje u Požarevcu će trajati do 11. oktobra. 

 

Vaši komentari
Ostavite komentar