'

Vakcinacija protiv sezonskog gripa od 1. oktobra

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Uto, 29.09.2020
0

Vakcine protiv sezonskog gripa su stigle u Braničevski i Podunavski okrug i distribuirane su svim domovima zdravlja. Za Braničevski okrug opredeljeno je 8 250 pojedinačnih doza vakcine, a za Podunavski 6 800 doza, rekla je za naš mediji dr Vera Joković Kostić, epidemiolog u ZZJZ Požarevac dodajući da vakcinacija građana protiv sezonskog gripa počeće 1. oktobra.

 

Ministarstvo je u skladu s aktuelnom  pandemijom korona virusa, kao i povećanim potrebama i interesovanjem građana, ove godine obezbedilo rekordan broj vakcina protiv gripa  više od 500.000 doza, delom od Instituta "Torlak", a delom od stranih dobavljača.

 

“Vakcine su stigle i juče su distribuirane na vakcinalne punktove u svim Domovima zdravlja u ova dva okruga. Vakcinacija građana protiv sezonskog gripa počeće 1. oktobra“, rekla je Vera Joković Kostić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Požarevac.

Prema njenim rečima, vakcina sadrži četiri soja vakcina i to AH1N1 i AH3N2, kao i dva soja virusa tipa B.

Dr Joković Kostić još jednom napominje, da je najefikasnija mera prevencije protiv gripa upravo vakcinacija i epidemiolozi je posebno preporučuju za hronične bolesnike, osobe starije od 65 godina, trudnice, gojazne osobe, za zdravstvene radnike i sve koji su u riziku da obole od gripa.

 

Vaši komentari
Ostavite komentar