'

Premijerom izložbe „Svilen konac – Carevčevo zlatno gudalo“, u susret 26. Muzičkom festivalu „Carevčevi dani“

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: veliikogradiste.rs
Pon, 28.09.2020
0

U galeriji Gradske opštine Vračar, Opština Veliko Gradište i Kulturni centar “Vlastimir Pavlović Carevac“ iz Velikog Gradišta, u saradnji sa ovom beogradskom opštinom, 22. septembra, u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ i tradicionalnog programa „Carevac na Vračaru“, premijerno su predstavili izložbu „Svilen konac – Carevčevo zlatno gudalo“, autora mr Mirjane Drobac i prof. Nikole Rackova.

 

Pre zvanične ceremonije otvaranja, za posetioce je bio upriličen svečani program pod nazivom „Sećanje na Cara“ u kome su, uz istrumentalni kvartet na čelu sa Ilijom Pavlovićem, nastupili bariton Oliver Njego i estradna umetnica Ana Bekuta. Prisutne su pozdravili, u ime domaćina, član Gradskog veća zadužen za kulturu Mirjana Mitrović, i gošća Sanja Stojadinović, načelnik Opštinske uprave Veliko Gradište.

O životu i delu Vlastimira Pavlovića govorili su umetnički direktor Festivala “Carevčevi dani“ mr Mirjana Drobac i Carevčev saradnik, kompozitor i tekstopisac Radoslav Grajić. Uz  zvuke violine, glumac i saradnik festivala Valentino Oljača, pročitao je stihove prvonagrađene pesme sa poetskog konkursa  o Carevcu.

Nakon nadahnutog  umetničkog programa, predsednik Umetničkog saveta prof. Nikola Rackov zvanično je otvorio izložbu „Svilen konac – Carevčevo zlatno gudalo“ koja kroz sedam pokretnih panoa predstavlja stvaralaštvo rodonačelnika naše narodne muzike Vlastimira Pavlovića Carevca.

Izložba će u Beogradu biti otvorena do 4. oktobra, a nakon toga,  7. oktobra, predstavljena u Velikom Gradištu, u okviru programa 26. Muzičkog festivala „Carevčevi Dani“ kojim će se obeležiti 125 godina od rođenja velikog Cara.

Fotografije možete pogledati na sajtu opštine OVDE.

Vaši komentari
Ostavite komentar