'

Danas isplata 18.000 dinara

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: blic
Pet, 7.08.2020
0

Oko 18.200 dinara, koliko iznosi 60 odsto minimalne zarade, država će zaposlenima isplatiti danas, u okviru drugog paketa mera pomoći privredi. To je podrška za 235.372 preduzeća koja su učestvovala i u prvom krugu pomoći države privredi, usled uticaja pandemije virusa korona.


Za ova preduzeća, koja nisu morala da se prijavljuju za drugi krug pomoći jer su prijavljena automatski, iz budžeta će biti opredeljeno 18,4 milijardi dinara. Tako će 1.016.535 zaposlenih dobiti novčanu pomoć.

"Onaj koji je ostvario pravo, a novac ne želi, ili ne ispunjava uslove, samo ne treba da ga troši i sredstva će biti automatski vraćena u budžet, najkasnije do 31. oktobra", rekao je ranije ministar finansija Siniša Mali.

To praktično znači, da će svi oni radnici koji su tokom prethodnih meseci primili po 90.000 dinara, dobiti još po 36.000 dinara, a sve ukoliko se njihovi poslodavci ne odluče da novac ipak ostave u trezoru države.

Isplata novca će se izvršiti na već otvoreni kovid račun i direktna davanja se mogu koristiti isključivo, istakao je Mali, za isplate zarada i naknade zarada zaposlenima.

Najveći broj radnika će platu ponovo primiti iz dva dela, kao što je to bio slučaj tokom sprovođenja prvog paketa mera. Ipak, postoji mogućnost i da poslodavac isplati celu zaradu, kao što je to činio pre krize, a da dodatak koji dobija od države bude dodatak na platu. S druge strane, imajući u vidu da gotovo da nema kompanije u Srbiji kojoj poslovanje zbog trenutnih okolnosti nije ozbiljno narušeno, malo je poslodavaca koji će i biti u mogućnosti da na takav način postupe.

Uslov za dobijanje državne pomoći je da nema otpuštanja više od 10 odsto radnika tri meseca nakon dobijanja 60 odstoposlednje minimalne zarade.

Podsetimo, država je privredu, u sklopu prvog ekonomskog paketa pomoći, podržala sa tri mesečna minimalca. Prvi je na račune kompanija uplatila početkom maja, drugi 4. juna, a treći 7. jula. Velika preduzeća dobila su tri puta po 15.000 dinara za svakog radnika, a svi ostali po 30.000, odnosno po ceo minimalac.

Vaši komentari
Ostavite komentar