'

Koje su prednosti domaćih testova na koronavirus

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: RTS
Čet, 9.07.2020
0

Odmah po dobijanju dozvole za promet od Agencije za lekove i medicinska sredstva niška firma "Neomedika" započela je proizvodnju testova na koronavirus i za domaće tržište. Test nosi ime Naisa, najsavremeniji je do sada i od velikog značaja pogotovo za lečenje teških slučajeva kovid infekcije, navodi se na sajtu RTSa.


Prednost jedinog domaćeg testa na koronavirus kažu višestruka je. Precizniji je 100 do čak 500 puta i, za razliku od ostalih, pokazuje tačan nivo antitela u krvi - ključno za lečenje krvnom plazmom.

"To je jako bitno zbog donora plazme, za lečenje teško obolelih pacijenata, što znači mi ćemo birati pacijenta sa najvećim brojem antitelai najuspešnnije ćemo da lečimo one najviše obolele", kaže Saša Tričković, direktor "Neomedike".

Na razvoju Naisa sistema radi se više od četiri godine, test na koronu razvija se od marta.

"Za razliku od drugih virusnih infekcija antitela nakon preležane infekcije kovid 19 traju svega nekoliko meseci, mesec do dva, što znači da je osoba nakon preležane infekcije mnogo manje zaštićena imunski nego što bismo to očekivali", kaže  Milica Todorović Rašić, iz Kontrole kvaliteta "Neomedike".

Naisa testiranje na koronu radi se po unapređenoj eliza metodi, a rezultat se dobija za svega dva sata.

Detaljnije pročitajte OVDE.

Vaši komentari
Ostavite komentar