'

Primena dobre higijenske poljoprivredne prakse u vreme epidemije Korona virusa

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Pon, 18.05.2020
0

Brzim globalnim širenjem virusa Covid - 19, razumevanje i upoznavanje sa ovim novim virusom je i dalje u toku. Delatnost koja nije mogla da bude obustavljena za vreme primene restriktivnih mera zaštite i izolacije je poljoprivreda koja je morala da nastavi da funkcioniše, navodi se u saopštenju PSSS Požarevac.

 

Prema rezultatima Svetske zdravstvene organizacije, Evropske komisije za bezbednost hrane i Nemačkog instituta za procenu rizika trenutno nema podataka koji upućuju na to da se korona virus penosi preko konzumiranja kontaminirane hrane. Do sada nije poznato da do infekcije Covid-19 može doći direktno preko svežeg voća i povrća, naravno to podrazumeva sprovođene opštih higijenskih mera - temeljno pranje hrane i često pranje ruku prilikom pripremanja hrane.

Naročito je bitno sprovoditi higijenske mere za vreme berbe i manipulacije svežim voćem i povrćem.

Pred nama je sezona berbe voća, berba jagoda jagoda i trešanja koje prvo stižu je počela, pa dalje ostalog sezonskog voća. Proizvođači voća treba da se pridržavaju pravila sprovođenja dobre higijenske prakse, a higijena ima posebnu važnost i smatra se glavnim elementom dobre higijenske prakse. Proizvođač koji organizuje berbu na svom gazdinstvu treba da obezbedi dovoljnu količinu čiste vode za pranje ruku.

Ruke se obavezno moraju prati: pre početka rada i svaki put posle pauze. Ruke prati čistom vodom i sapunom i brisati ih papirnim ubrusima uvek pre početka rada, svaki put posle pauze, odmah nakon upotrebe toaleta, posle rukovanja bilo kojim materijalom koji potencijalno može biti izvor kontaminacije. Ako nosite rukavice, pre korišćenja rukavica ruke dobro i temeljno oprati čistom vodom i sapunom. Ako se koriste rukavice, one moraju uvek biti neoštećene i čiste.

Najbolje je koristiti rukavice za jednokratnu upotrebu koje se bacaju kada se pocepaju, zaprljaju ili na neki drugi način zagade i zamenjuju se novim. Nakit, satovi i ostale lične stvari ne smeju se nositi ili donositi u oblast proizvodnje svežeg voća jer mogu predstavljati pretnju za bezbednost i pogodnost hrane kojom rukuju.

Rad treba organizovati tako da se ispoštuje preporučena fizička distanca između berača od 1,5 do 2m. U slučaju da se rad obavlja u zatvorenom prostoru (plastenici) gde je teško održavati preporučenu fizičku distancu, radnici treba da nose zaštitne maske. Pauze treba da budu pojedinačne ili za manju grupu radnika i organizovane tako da se omogući bezbedno rastojanje između berača. Berač treba biti edukovan i odgovoran za svoj posao i da se pridržava ovih mera.

Radnici sa simptomima koji podsećaju na grip ne smeju raditi; posekotine i rane prekriti vodootpornim zavojem; ne kijati i kašljati preko nezaštićenog svežeg voća.

Poželjno je da proizvođač koji organizuje berbu, odnosno upošljava određen broj ljudi na sezonskim poslovima, od svakog radnika dobije pisanu izjavu da u predhodne dve nedelje nije imao simptome slične gripu i da nije bio u kontaktu sa osobama kod kojih je potvrđena infekcija Covid-19.

Oprema za berbu – gajbice pre i nakon korišćenja temeljno oprati i dezinfikovati. Gajbice ne koristiti za druge namene osim za berbu. Baciti oštećene gajbice koje higijenski ne mogu da se održavaju. Ako gajbice koristite za druge namene obavezno ih pre i nakon korišćenja temeljno očistiti/oprati i dezinfikovati. Gajbice za berbu se prvo operu rastvorom deterdženta, zatim isperu čistom vodom i po potrebi, dezinfikuju. Ako za pakovanje plodova koristitite kutije zajednokratnu upotrebu ne koristiti ih više puta.

Transportno sredstvo pre i posle transporta voća mora se temeljno očistiti i dezinfikovati. Na ovaj način postiže se cilj unapređenja proizvodnje voća i povrća na poljoprivrednim gazdinstvima koja se bave tržišnom proizvodnjom (otkup, prodaja na pijaci),a u cilju dobijanja higijenski ispravnog proizvoda.

Prethodnih godina jedan od prioritetnih zadatak bilo je rešavanje problema izazvanih Noro virusom u proizvodnji maline. Mera dodatne kontrole smrznute maline koja se izvozi iz Srbije u EU ukinuta je 24. aprila 2020. godine, što ukazuje da smo uspostavili dobar sistem u ovoj oblasti i dobili pozitivne ocene EU. Ovo iskustvo nam je značajno i sva stečena znanja iz ove oblasti upotrebićemo i u borbi sa korona virusom. Svi moramo kao društvo shvatiti koliku odgovornost nosimo u proizvodnji hrane, kako bi se pojava štetnih mikroorganizama u hrani svela na minimum.

Vaši komentari
Ostavite komentar