'

Gnostici u Viminacijumu?

LOKALNE VESTI
Autor: Hit 3
Izvor: Hit radio, Večernje Novosti, foto arh. park Viminacijum
Sub, 4.04.2020
0

Arheolozi su još pre nekoliko godina u Viminacijumu otkrili neobični pogrebni sandučić iz 3. veka. Nakon obimnog istraživanja, moguće je da je baš on dokaz da su u na ovim prostorima živeli – gnostici.


Ovaj unikatni olovni kovčežić iz Viminacijuma, ukrašen tajanstvenim simbolima, biće uskoro zvanično predstavljen naučnom svetu kao urna gnostika, pripadnika mističnog bliskoistočnog učenja. Ono što je najzanimljivije je činjenica da do sada na evropskom prostoru ništa slično nije pronađeno.

Gnostičko učenje je, prema istorijskim podacima, početkom nove ere bilo rašireno u Egiptu, Siriji i Palestini i preplitalo se s ranim hrišćanstvom.

Profesor Miomir Korać napominje da su gnostici ostavili vrlo malo materijalnih tragova, jer su bili idealisti i individualisti:

- Iako su se izjašnjavali kao hrišćani, nisu smatrali da se Bog može spoznati verom i kroz crkvu, već samo kroz lično spoznanje, gnozu. Na njih je veliki uticaj imala Platonova filozofija. Kada je hrišćanska crkva postala zvanična religiozna institucija Rima, nemilosrdno su progonjeni i njihovi tragovi su uništavani. Ipak, simboli koje su ostavili na prstenovima, koje su koristili kao znak raspoznvanja, uverili su nas da urna koju smo otkrili u Viminacijumu pripada gnostiku. – kaže direktor Arheološkog instituta i rukovodilac Naučnog projekta Viminacijum.

Urna je pronađena na nekropoli između tipičnih rimskih grobova, u minijaturnoj konstrukciji od opeka. Kada su je arheolozi otvorili, ukazala se olovna kutija sa reljefnim romboidom na poklopcu kroz čiju osu prolazi strela. Strane urne su bile ukrašene osmokrakim strelastim zvezdama i palmom, drvetom života. Naučnici nisu videli ništa slično do tada.

- U urni je bilo mnogo nesagorelih kostiju, što je neuobičajeno, jer posle kremacije ostaje samo prah. U njoj je bio i novčić iz prve polovine 3. veka, iskovan u maloazijskoj Nikeji, koji nam je omogućio datovanje sahrane. U stvari, samo to je bilo sigurno u vezi s urnom. - kaže dr Kostić.

Vaši komentari
Ostavite komentar