'

U Srbiji kreće "kontranapad" na Koronu

LOKALNE VESTI
Autor: Hit 3
Izvor: Hit radio
Pon, 23.03.2020
0

U narednih 48 sati u Srbiji će se početi sa primenom agresivnog modela borbe protiv virusa Korona, koji podrazumeva masovno testiranje stanovništva dok će svi sa lakšim simptomima ići u karantin u hale na Sajmu u Beogradu, u niškom Čairu i novosadskom SPENS-u.


Tokom obraćanja javnosti predsednik Aleksandar Vučić je najavio potpunu promenu pristupu i politici borbe sa ovom epidemijom u Srbiji.

- Uz podršku kineskih prijatelja počećemo za 48 sati, drastično uvećanje testiranja. Imamo dovoljan broj testova. Daćemo sve od sebe, borićemo se duplo snažnije nego do sada. Apsolutno blaga klinička slika će isto značiti da idete u bolnicu. Svakog novog sa simptomima, kada krene ovaj sistem, nema sumnje da će ići u smeštaje (Sajam, Čair, Spens...). Oni koji su teži slučajevi, ići će na VMA, bolnicu Dragiša MIšović, Infektivnu kliniku... - rekao je Vučić, koji je još naveo i da postoji mogućnost da će hlorokin, lek za koji se spekuliše da bi mogao biti koristan za lečenje COVID-19, početi da se proizvodi u Srbiji.

- Počećemo da proizvodimo ovde hlorokin, iako ga imamo za više hiljada bolesnika, ali smo spremni da proizvodimo još - rekao je on uz informaciju da raste broj dostupnih respiratora u Srbiji.

- Respriatori su danas zlato na tržištu. Danas ih na tržištu nema, ni onih skupljih, a oni spasavalju živote. Uspećemo u roku i 15 dana da imamo i tri puta više respiratora nego što smo imali pred ovu krizu. Sad nemamo neinvazivnih respiratora, to su oni bez intubiranja za lakše bolesnike. I njih ćemo da krenemo da nabavljamo – kazao je predsednik Vučić.

O dodatnim merama, kako je dodao, pričaće nakon "kontranapada", odnosno masovnih testiranja stanovništva.

Vaši komentari
Ostavite komentar