'

Večeras dočekujemo Novu godinu po Julijanskom kalendaru

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Pon, 13.01.2020
0

Večeras dočekujemo Novu 2020. godinu po Julijanskom kalendaru.

 

Kada je za kalendarski početak Nove godine uzet 1. januar, onda je Mali Božić počeo da važi kao Nova godina koja se kod pravoslavaca naziva "Srpska" i proslavlja u noći između 13. i 14. januara.

Srpska Nova godina nekada se dočekivala u domovima, uz prijatelje i bogatu, tipično zimsku trpezu. U gradovima, u ponoć služile su se vruće krofne. U jednu bi se stavio novčić, koji bi onome ko ga nađe najavio uspeh u Novoj godini.

Grad Požarevac i Turistička organizacija grada Požarevca odlučili su da večeras za doček Srpske Nove godine, na gradskom trgu nastupi Simfonijski orkestar "Gvardia" uz koji će Požarevljani dočekati Novu godinu, po julijanskom kalendaru. 

Programom koji počinje od 21 sat, najpre će nastupiti hor „Odjek“ pod rukovodstvom Ilije Rajkovića, nakon njih od 21.30h, nastupiće ansambl „Novi zvučni talas“ a centralni dogadjaj večeri biće koncert Simfonijskog orkestra "Gvardia".  

Novina je to, da će i najmladji Požarevljani imati danas svoj program na Trgu, u kome će od 12 sati, nastupiti malisani PU  „Ljubica Vrebalov“ sa svojim programom. 

 

 

 

 

 

Vaši komentari
Ostavite komentar