'

Osmaci će na kraju godine polagati završni ispit po novom modelu

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: danas.rs , beta
Sub, 11.01.2020
0

Osmaci će na kraju godine polagati završni ispit po novom modelu, a sasvim drugačiji biće i način pregleda njihovih testova, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević za „Večernje novosti“.U pripremi je novi model male mature, prema kome bi zadaci iz matematike i srpskog odnosno maternjeg jezika, trebalo da ostanu slični sadašnjem, a drugačije bi izgledao treći test.
„Najverovatnije neće ostati kombinovani sa zadacima iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije, već će u ponudi biti dva tri različita testa, a deca će ih birati prema svojim sklonostima i interesovanjima u daljem školovanju“, naveo je Šarčević.
Kako je dodao, konačni model još nije definisan, ali tim stručnjaka radi na tome.
„Druga novina je način pregleda testova iz koga želimo da u najvećoj meri da isključimo ljudski faktor. Urađeni testovi će se skenirati i pregledati automatski, uz pomoć specijalnog softvera koji je već u izradi“, rekao je Šarčević i dodao da je namera da se što više smanji mogućnost manipulacija, dodavanja bodova, grešaka u ocenjivanju.
Ministar najavljuje i promene u štampanju testova po kojima će u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja biti oformljena štamparija čiji će posao biti štampanje završnog ispita.

Vaši komentari
Ostavite komentar