'

70 godina postojanja Muzičke škole "Stevan Mokranjac" (VIDEO)

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Čet, 5.12.2019
0

Svečanom akademijom u Centru za kulturu, Muzička škola „Stevan Mokranjac“ danas je obeležila 70 godina postojanja.


Svečanu akademiju otvorili su horovi ove obrazovne ustanove,  hor srednje Muzičke škole, kamerni  hor „Odjek“ i hor profesora  Muzičke škole, pod dirigentskom palicom Milene Arsić i uz klavirsku saradnju Ilije Rajkovića. Direktor škole, Zoran Marić, prilikom obraćanja je rekao da je protekla decenija pokazala da škola raste u instituciju koja daje važan kulturni doprinos u opštinama gde škola ima izdvojena odeljenja. Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Stevan Mokranjac“ postala  je prava okružna škola, sa centrom  u Požarevcu i četiri izdvojena odeljenja u gradovima Braničevskog okruga. Naš mladi kolektiv ima poleta i snage da se uhvati u koštac sa najvećim izazovima. Protekla decenija je pokazala da škola raste u instituciju koja daje važan kulturni doprinos gradovima Braničevskog okruga u kojima ima odeljenja – u Kostolcu, Velikom Gradištu, Kučevu, Malom Crniću i naravno u Požarevcu, gde imamo pripremne razrede, muzičko zabavište, osnovnu i srednju školu, rekao je Marić.


Učenici ove škole postižu zapažene uspehe na takmičenjima svih nivoa, ali i pri upusu na fakultete u zemlji i inostranstvu. Zajedno sa svojim nastavnicima, učenici ove škole imaju osamdesetak nastupa na manifestacijama u gradovima u kojima škola ima odeljanja, ali i i šira, pa i van zemlje.

Ispred grada obratio se predsednik Skupštine Bojan Ilić koji je čestitajući jubilej škole rekao da prava reč za Muzičku školu kada je kultura u pitanju jeste da je rasadnik najsjajnijih muzičkih talenata, koji su sada rasuti po različitima državama, ali jedinstveni po znanju koje su steklu u ulici Kneza Lazara. 

U toku školske 2018/2019 godine učenici škole su osvojili 153 nagrade, na različitim takmičenjima kako u zemlji tako i u inostranstvu, od čega su 92 nagrade za osvojeno prvo mesto, 44 za drugo i 17 za treće mesto.


U holu Centra za kulturu danas u  okviru svecanog obelezavanja, priređena je i izložba koncertnih plakata. 

Vaši komentari
Ostavite komentar