'

U Ruskom domu priredjena je izložba "Mileni u čast"

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Sre, 4.12.2019
0

Povodom 110 godina od rođenja čuvene umetnice Milene Pavlović Barili, sinoć je u Ruskom domu otvorena izložba i upriličen umetnički program pod nazivom "Mileni u čast". Organizator ove svečanosti bilo je Udruženje likovnih stvaralaca (Ulis) "Milena Pavlović Barili" iz Požarevca u partnerstvu s Fondacijom Milenin dom - Galerija Milene Pavlović Barili, a pod pokroviteljstvom Grada Požarevca.


Veče su otvorile mlade balerine, članice požarevačke škole "Kralj Aleksandar Prvi" koje su nastupile uz muziku iza baleta "Labudovo jezero" Petra Čajkovskog.

U uvodnoj reči predsednica Ulisa Katarina Vukašinović zahvalila je svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta.

U izložbenom delu mnogobrojni posetioci su mogli da uživaju u reprodukcijama Mileninih slika u vlasništvu Fondacije Milenin dom - Galerija Milene Pavlović Barili, u čije ime je govorila Violeta Marković koja se zahvalila i ukazala na važnost ovakvih projekata.

Izloženo je oko 100 umetničkih radova članova Ulisa i radovi iz drugih gradova širom Srbije.

U prostorijama Ruskog doma predstavljeni su i ručni radovi Kola srpskih sestara "Bosiljka Bosa Pavlović", čije je osnivač bila Milenina baka, po kojoj Kolo i nose ime.

Tradiciji srpskog naroda i identitetu umnogome su doprineli, prema rečima sadašnje upravnice Jasmine Živković, Milenina baka i deka, trgovac Stojan Pavlović i supruga Bosiljka.

U svečanom programu učestvovao je i Gradski ženski hor "Barili" iz Požarevca pod dirigentskom palicom Katalin Tasić.


Milena Pavlović-Barili (5. novembar. 1909. Požarevac — 6. mart. 1945. Njujork) je bila srpska slikarka i jedna od najinteresantnijih ličnosti umetničke Evrope između dva rata.

Na svom umetničkom putu Milena Pavlović-Barili studira slikarstvo u Beogradu (1922-1926) i Minhenu (1926-1928), a uzor joj postaje slikar De Kiriko (po ugledu na njega delovi platna ostaju nenaslikani). U Beogradu izlaže 1928. Slikarski simboli su joj između sna i jave, ženski setno ljupki likovi, velovi, krilati mladići na štulama, antički stubovi, Venere bez ruku, harlekini, biste, lepeze, ptice, a kasnije u njenom trećem, prelaznom periodu i simboli diskretnijeg nadrealizma. Godine 1930. napušta Jugoslaviju i narednu deceniju provodi u Španiji, Rimu, Parizu i Londonu, gde se družila i izlagala sa evropskom umetničkom elitom (Žan Kokto, Andre Breton). Tada ulazi u novu, prerafaelitsku, u stvari romantičarsku školu, okrenuta više prošlosti nego sadašnjosti, te postaje predstavnik nadrealističkog ili matafizičkog romantizma. U Londonu izlaže 1931, a u Parizu i Rimu 1932. Avgusta 1939. odlazi za Njujork, gde je živela sve do svoje iznenadne i prerane smrti 1945. U SAD je pored slikarstva radila na komercijalnom dizajnu za modne žurnale.

Za života je uradila preko 300 radova, puno skica i crteža. Mnoga platna su joj u kući-muzeju u Požarevcu, Muzeju savremene umetnosti i Narodnom muzeju u Beogradu, kao i u Rimu.

Na Mileninim slikama se uglavnom pojavljuje jedno lice, „lice same umetnice“, ovalnog, mirnog i po malo misterioznog izraza. Milena je bila lepa, a njene slike su ličile na nju.


Vaši komentari
Ostavite komentar