'

Obeležen 3. decembar, Dan osoba sa invaliditetom

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Uto, 3.12.2019
0

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, širom sveta obeležava se danas 3. decembra i ima za cilj da skrene pažnja na probleme sa kojima se osobe s invaliditetom suočavaju. Udruženje za negovanje zdravih stilova života „Veritas“ kao projektnu aktivnost u okviru projekta „Podrška uspostavljanju dnevne usluge za odrasle osobe sa invaliditetom" uz finansijsku podršku Grada Požarevca, organizuje javnu manifestaciju pod nazivom "Budućnost je pristupačna".

 

Udruženje “Veritas” je javnu manifestaciju pod nazivom "Budućnost je pristupačna" organizovalo danas u Maloj sali Centra za kulturu i učešće u programu obeležavanja uzele su lokalne organizacije koje se bave osobama sa invaliditetom i to Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim i autističnim licima, Udruženje "8 dan", Međuopštinsko udruženje gluvih i nagluvih, Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu, Međuopštinsko udruženje civilnih invalida rata, Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih, Udruženje "Nika" kao i Centar za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju.

Kako je istakao Dejan Krstić član Gradskog veća zadužen za NVO, kulturu i informisanje da grad Požarevac maksimalno podržava Udruženja koja se bave osobama sa invaliditetom i na konkursu za zaštitu lica sa invaliditetom, na godišnjem nivou se izdvaja 6 miliona dinara dok se kroz Lokalni akcioni plan izdvaja dodatnih 2 miliona 450  hiljada dinara.

"Pored ovih konkursa postoje i drugi tako da se na godišnjem nivou za funkcionisanje ovih udruženja izdvaja oko 10 miliona dinara. Kao grad u prethodnih nekoliko godina unapredili smo položaj osoba sa invaliditetom u gradu prevashodno opremanjem i pomoći udruženjima koja se bave njima“, naveo je Krstić.

Jasmina Turudić iz Centra za boravak dece i omladine ometene u razvoju, istakla je da je osobama sa invaliditetom potrebna posebna podrška, a da je najznačajnija ona podrčka koju dobijaju iz porodice.

"Ovaj vid podrške nije dovoljan, već je potrebna podrška šire lokalne zajednice i najbolji način da se pruži organizovana podrška pojedincu je kroz animiranje i aktivnosti koje institucije i udruženja koja se bave ovim osobama mogu da pruže za svoje korisnike", rekla je Turudić dodajući da svako udruženje najbolje poznaje potrebe svojih korisnika i to je najbolji način na koji mogu zajedno da se izbore za svoja prava i da ta prava i ostvare.

Ona je takože potvrdila da  jeu ovoj godini kroz različite projekte, položaj osoba sa invaliditetom podignut za jednu lestvicu više.

Današnje okupljanje pored muzičkih tačaka članova pomenutih udruženja imalo je za cilj i predstvljanje realizovanih aktivnosti u ovoj godini kao i šta je to što planiraju u toku naredne godine.

Procenjuje da u Srbiji oko 800.000 osoba ima neki oblik invaliditeta i da se osobe sa invaliditetom suočavaju sa brojnim problemima. Dan posvećen osobama sa invaliditetom ustanovljen je 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da obeležavaju taj dan s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.


 

Vaši komentari
Ostavite komentar