'

Dodeljene Povelje kulture

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Uto, 3.12.2019
0

Kulturno-prosvetna zajednica Požarevca, danas je dodelila Povelje kulture najzaslužnijim pojedinicima i ustanovama koji su tekuće godine najviše doprineli afirmaciji kulture grada.


Svečanosti su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave kao i predstavnici kulturno umetničkih organizacija,ustanova i pojednici koji su doprineli afirmaciji kulture i umetnosti u našem gradu.
Kako je rekla, predsednica Kulturno prosvetne zajednice Danijela Žukovski, kultura postoji da bi oplemenjivala čoveka i nalazi se u svim stvarima oko nas.

“Oplemenjivanje čoveka ima hiljade oblika, stepena i svrha. To znači da u svakom segment čovekovog života možemo pronaći kulturu. Novembarski dani kulture su period tokom kog su posebno osvetljena i dostupnija javnosti, stvaralaštva značajna za naš duh. Ove godine u okviru novembra, prikazano je preko 40 programa na različitim lokacijama i u različitim sferama”.

Po njenim rečima, Povelja kulture je nagrada koja prepoznaje doprinos pojedinca ili institucije na polju kulturnog delovanja.

“Izaći iz okvira redovnog rada, dati poseban doprinos I unaprediti manifestacije i proširiti vidike ..to su mesta koja prepoznaje Kulturno prosvetna zajednica dodeljujući Povelju kulture”.

Gradsko zdanje kao jedna sjajna građevina, kojom bi mnogi gradovi želeli da su u prilici da  se pohvale, jeste jedno od obeležja Požarevca ali ne I ono najvažnije, rekoa je gradonačelnik Bane Spasović.

“Zgrada Načešstva stoji i stojaće u Gradskom parku na ponos svih nas, ali to što jedan grad čini zbačajnim, poznatim i priznatim jesu ljudi koji žive u njemu i njihova dostignuća. Vaši prethodnici utabali su jasno vidljivu stazu koju su popločali delima, kojima se ne diči samo naš grad već i čitava Srbija. Time su ostavili svim narednim generacijama požarevačkih umetnika i kulturnih radnika otvorenu kapiju u Srbiji ali i šire. Kada kroz tu kapiju prođete, nailazite na konzumente culture kojima je, to što ste iz Požarevca i okoline dovoljna preporuka da ste kadri za najsjajnija dela”, istakao je između ostalog Spasović.

Dobitnici nagrade Povelja kulture za ovu godinu su Kamerni hor Odjek, Dalibor Stojadinović rikovodilac kulturno-umetničkog društva, Olivera Janićević profesor solo pevanja i Miloš Lukić prvak igračkog folklornog ansambla.

Prigodan program za sve pripremili su učenici Muzičke škole “Stevan Mokranjac” Požarevac.

 

Vaši komentari
Ostavite komentar