'

Danas je Sveti Jovan Zlatousti

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Uto, 26.11.2019
0

Danas  SPC  slavi Svetog Jovana Zlatoustog. Prema narodnim verovanjima, u nekim krajevima Srbije na ovaj dan žene ne smeju da u ruke uzimaju vunicu, konac ili igle, jer se smatra da ko prekine nit time ugrožava svoj život.Učio je najpre grčku filozofiju i gnušao se na grčko mnogoboštvo. Potom je usvojio hrišćansku veru kao jedinu i celu istinu, i studirao je bogoslovlje. Krstio ga je antiohijski patrijarh Meletije. Po smrti roditelja zamonašio se i počeo strogo podvizavati.
Svakodnevno je propovedao o ličnoj i društvenoj etici, braneći siromašne i izrabljivane, osuđujući bogate i one koji drže vlast.Pod spletkama Patrijarha Teofila Aleksandrijskog, Sveti Jovan je zbačen sa prestola 402. godine. Umro je u Jermeniji, na Krstovdan 14. septembra 407. godine.
Njegove svete mošti su krstaši 1204. odneli iz Carigrada u Rim (Vatikan), gde su počivale sve dok 2004. dogovorom nisu ponovo vraćene u Carigrad (Istanbul).
Kao svetitelj praznuje se 13. odnosno 26. novembra po novom kalendaru. Osim toga 27. januara se obeležava prenos njegovih moštiju iz jermenskog sela Komana u Carigrad 438. godine. Takođe, on se ubraja i u Sveta tri jerarha koji se praznuju 30. januara (ovi datumi praznovanja su navedeni prema crkvenom – julijanskom kalendaru).

Smatra se jednim od najučenijih svetitelja, pa bi trebalo da dan njegove slave da uzmete u ruke knjigu i pročitate bar nekoliko rečenica, posebno deca i ljudi koji se još školuju.

Verovanja na današnji praznik

U pojedinim krajevima Srbije, žene koje se na Svetu Petku mole da zatrudne ili da se lakše porode, oko ruke obmotaju konac. Od Svete Petke do Jovana Zlatoustog prođe mesec dana, za to vreme konac stoji na ruci, a ako pukne baš na Svetog Jovana, smatra se da to ne sluti na dobro.Vaši komentari
Ostavite komentar