'

U Požarevcu potpisan protokol o učeničkim zadrugama

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Pet, 8.11.2019
0

Grad Požarevac je prvi u Srbiji koji je potpisao Sporazum o saradnji sa ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u cilju formiranja učeničkih zadruga. Petnaest škola će oformiti učeničke zadruge na teritoriji grada Požarevca a iskustva biće preneta i drugim lokalnim samoupravama u Srbiji,  rečeno je danas prilikom potpisivanja protokola o učeničkim zadrugama. U Gradskom zdanju protokol o podršci ovim zadrugama potpisan je sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem. 

 

Grad Požarevac je prvi u Srbiji koji je potpisao Sporazum o saradnji sa ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u cilju formiranja učeničkih zadruga.

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović je ovom prilikom najavio da će se na teritoriji Grada Požarevca i dalje ulagati u obrazovne ustanove. U poslednje tri godine grad Požarevac izdvojio je više od milijardu i 800 miliona dinara u srednje osnovno i predškolsko obrazovanje, podsetio je Spasović.

“Danas je grad Požarevac pokazao da je kompletno jedna velika samouprava sposobna da uradi ovako jedan složen i ozbiljan posao. Da bi se samo ovo potpisalo trebalo je dosta truda, da se pravno uvedu, obuče i da se deca pripreme. Ja sam danas video samo osmeh i nisam video grč, da je neko nekog terao na ovo. Svaka čast ljudima koji su ovo započeli i od srca odradili. Imamo još vidljivih komponenta koji će građanima pokazati koliko je srpsko obrazovanje bolje, ne samo krou digitalno i kroz preduzetništvo”, rekao je između ostalog ministar Šarčević.  

Kako je rekao, kroz učeničko zadrugarstvo i učenici i nastavnici će imati koristi. Učenici zbog veština i obaveza kojima će se naučiti, a nastavnici će kroz uspehe učenika biti takođe nagrađivani.


U Požarevcu su najavljena i dodatna ulaganja u učeničke zadruge, kroz kupovinu materijala i alata koji su potrebni, a ministar Šarčević je napomenuo da su škole u Požarevcu pozitivan primer dobro organizovanog zadrugarstva.U Svečanom salonu priređen je i prijem povodom Dana prosvetnih radnika na kome je ministru Šarčeviću uručena i povelja. Inače danas je ministar Šarčević posetio OŠ “Sveti vladika Nikolaj” u Bradarcu u kojoj su predstvljene đačke uniforme, aplikacija “Digitalne učeničke zadruge”, a predstavljen je i prostor na kome će se graditi fiskulturna sala za ovu školu nadomak Požarevca a takođe i Poljoprivrednu školu sa domom učenika “Sonja Marinković” i upoznao bliže sa načinom rada u ovoj požarevačkoj školi.

Snimak sa današnjeg prijema u Gradskom zdanju pogledajte OVDE.

 

 

Vaši komentari
Ostavite komentar