'

Prijem za goste iz Grčke

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Pon, 4.11.2019
0

U subotu 2. novembra, organizovan je prijem za goste iz Grčke tačnije bratskih i prijateljskih gradova Janjine, Iraklije i sa Lefkade. Goste je primio predsednik Skupštine grada Požarevca Bojan IlićObraćajući se prisutnima predsrdnik Skupštine grada Bojan Ilić je istakao da je uvek lepo videti prijatelje koji Požarevac mogu zvati svojom kućom.
"Društvo Srpsko- Grčkog prijateljstva ovde je izuzetno aktivno, ponajviše zbog velikog broja vaših sunarodnika koji su bili i jesu i naši sugrađani. Bratimljenje naših gradova i sela je samo prirodni nastavak svega toga, ali ponajviše jednog fenomena koji, čini mi se, nije do sada objašnjen. Govorim o fenomenu bliskosti naša dva naroda koje povezuje zajednička vera i relativna blizina naših zemalja, ali ne samo to. Uveren sam da bi Srbi voleli Grke i Grci Srbe i da su na različitim stranama naše planete i različitih verskih ubeđenja. Smatram da je za našu bliskost najviše zaslužan temperament koji delimo, ali i ljubav prema životu i ljudima koji, kao i mi sami, se raduju prijatelju i žele da se oseća kao kod kuće. Zato i mi Požarevljani danas želimo da se osećate kao da ste u svojoj Irakliji, Lefkadi ili Janjini a naša najveća i jedina nagrada biće vaši osmesi i zadovoljstvo".
U ime društva Srpsko- Grčkog prijateljstva Rista Kolonjas prisutne goste je pozdravio dr Miroljub Manojlović istoričar koji je podsetio ne istorijske veze Grčke i Srbije, ali i Požarevca i Iraklije zato što je za vreme Prvog svetskog rata u Požarevcu u izbeglištvu boravilo nekoliko hiljada Grka a neki od njih i dan danas imaju svoje potomke u Požarevcu.
gradonačelnik Iraklije zahvalio se na toplom prijemu u Požarevcu a potom su gosti i domaćini su razmenili poklone.

Vaši komentari
Ostavite komentar