'

Većina žena živela sa nasilnikom

LOKALNE VESTI
Autor: HIT 1
Izvor: Večernje Novosti
Sre, 18.09.2019
0

Stradale žene su uglavnom bile žrtve porodičnog nasilja, najmlađa žrtva je bila starosti 30 godina, a najstarija 83


Kako su za "Novosti" potvrdili iz "Autonomnog ženskog centra", u Srbiji je od početka godine zabeleženo 18 ubistava žena, dok se za tri slučaja još uvek utvrđuje da li je u pitanju ubistvo, jer nadležne službe i dalje vode istragu! Takođe, zabeleženo je i sedam pokušaja ubistva, a dva slučaja su i dalje nerazjašnjena i istraga je u toku. Stradale žene su uglavnom bile žrtve porodičnog nasilja, najmlađa žrtva je bila starosti 30 godina, a najstarija 83.

Broj slučajeva u kojima se žrtva obraćala nadležnim institucijama za zaštitu i pomoć pre nego što je ubijena je sličan kao i prošle godine, i ponovo se kreće oko trećine, kao i u 2018, gde je nasilje bilo prijavljeno u svakom šestom slučaju. Svaki treći nasilnik je nakon ubistva supruge ubio i sebe, a svaki peti je to pokušao.

Najveći broj žena, kao i u prethodnoj godini, usmrćen je nožem, i to u proseku svaka treća žrtva. Stopa ubistva nožem iz godine u godine je visoka i gotovo nepromenjena, a tome verovatno najviše doprinosi to što se ovo oružje nalazi u gotovo svakom domaćinstvu, ne treba dozvola za njegovo korišćenje i može lako da se sakrije. Kao i u prethodnim godinama, najveći broj žrtava tj. više od polovine, ubijeno je u prostoru koje je delilo sa nasilnikom. Svaka četvrta žena ubijena je u nekom drugom prostoru, a svaka peta u sopstvenom domu.

Vaši komentari
Ostavite komentar