'

Manastir Tumane obeležio 630 godina postojanja

LOKALNE VESTI
Autor: HIT 1
Izvor: HRAM
Pon, 16.09.2019
0

U sklopu proslave 630 godina postojanja manastira Tumane, u kojem počivaju mošti Svetog Zosima Čudotvorca i Svetog Jakova, Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je u subotu sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u ovoj velikoj svetinji u Eparhiji požarevačko-braničevskoj.U liturgijskoj propovedi nakon čitanja Jevanđelja Vladika je rekao da na zemlji postoje dve vrste slepila: telesno i duhovno.

„Mnogo je opasnije ono duhovno slepilo od ovoga telesnoga slepila. I mogli bismo mirne duše reći da čovečanstvo, kroz svu istoriju, vapi vapajem ove dvojice slepih: Gospode, prosveti nas, otvori oči naše, otvori oči uma našega, srca našega i duše naše, da progledamo, da vidimo tvoju tajnu, da vidimo tajnu našega života, da vidimo tajnu života i sveta u kome živimo“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da se Gospod dotakao ljudskih očiju samim tim što se rodio od Presvete Djeve.

„Dotakao se ljudske prirode. Ne samo da je obnovio ljudsku prirodu onakvu kakva je ona bila, u kakvoj je izašao prvi čovek iz ruku Božjih, očistivši je od greha, od prljavšrtine i od smrti, i od slepila, nego je obdario ljudsku prirodu, obdario je čoveka mnogo većim i savršenijim darovima prizvavši ga da napreduje, ne samo telesno i duhovno dok je ovdj na zemlji, nego da uzrasta u bezmernu meru visine Sina Božjega“, kazao je on.

Kazao je da Crkva kroz vekova neprekidno otvara oči uma, duše i srca, i telesne oči svima onima koji se dotiču Hrista.

„Svima onima koji vapiju, koji se sabiraju oko Njega. I ostaje Njegova riječ, večna i neprolazna: Gde su dvojica ili trojica sabrani u ime moje, onde sam i ja“, naglasio je Vladika Amfilohije.

Kazao je da su Sveti Zosim i Sveti Jakov takođe bili dvojica slepaca koji su duhovno progledali.

„Ne samo što su duhovno progledali nego su se sjedinili sa Gospodom svojim životom, svojim podvigom, svojom molitvom. I nije ni bitno kojemu narodu su oni pripadali, jer pripadaju Božjem Hristovom narodu. I to je ono što je večno i neprolazno“, poručio je Mitropolit Amfilohije.

Vaši komentari
Ostavite komentar