'

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počeće na vreme

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Sre, 11.09.2019
0

Sezona gripa se bliži i ove godine opredeljene doze vakcina biće dovoljne za potrebe stanovništva, kada je u pitanju Braničevski i Podunavski okrug.Krajem septembra počinje sezona nadzora nad gripom za sezonu 2019/20. i trajaće do kraja 20. sedmice 2020. godine. U tom periodu pratiće se kretanje oboljevanja od oboljenja sličnih gripu ili grip kao i obolijevanja od akutnih respiratornih infekcija.
" Vakcine su naručene isključivo prema potrebama javnih zdravstvenih ustanova. Očekujemo istu količinu vakcina kao prethodne godine, a to je između 11.000 i 12.000 hiljada doza, što će biti sasvim dovoljan broj za populaciju, na Braničevskom i Podunavskom okrugu", ističe za naš mediji dr Vera Joković Kostić, načelnik Epidemiološke službe u ZZJZ Požarevac.

Kako dodaje Joković Kostić, najefikasnija mera prevencije protiv gripa je upravo vakcinacija i posebno je preporučljiva za hronične bolesnike, starije od 65 godina, trudnice, gojazne osobe, za zdravstvene radnike i sve koji su u riziku da obole od gripa.

Vaši komentari
Ostavite komentar