'

U Zaječaru održana sednica Nacionalnog saveta Vlaha

LOKALNE VESTI
Autor: Hit 3
Izvor: Hit radio
Čet, 5.09.2019
0

Sednica Nacionalnog saveta Vlaha, četvrta po redu, održana je juče u velikoj sali Gradske uprave u Zaječaru. Na sednici je, između ostalog, izmenjena i usvojena Odluka o finansijkom planu Nacionalnog saveta Vlaha u Srbiji za ovu godinu. 


Na samom početku sednice, predsednik Nacionalnog Saveta i predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog Saveta su podneli izveštaj o svom radu. Najvažnija tačka dnevnog reda bila je izmena finansijskog plana, kojom se predviđaju veća sredstva za rad Zavoda za kulturu Vlaha. Izmenom finansijskog plana Zavod za kulturu Vlaha je dobio više od dva miliona dinara, kako bi ostvario predviđene programske aktivnosti do kraja godine.

Nacionalni Savet je, takođe, doneo odluku da omogući svim osnovcima, koji žele da uče vlaški jezik, da za taj nastavni predmet dobiju besplatne udžbenike. Pre sednice Nacionalnog Saveta održana je sednica Izvršnog odbora Nacionalnog Saveta Vlaha u Republici Srbiji, kojom jer predsedavao Radiša Dragojević, a na kojoj su donete operativne odluke, važne za rad Nacionalnog Saveta.

Održana je i prva konstitutivna sednica Odbora za kulturu Nacionalnog Saveta, kojom je predsedavao Milan Stanković iz Zaječara, a na kojoj je doneta odluka da se do kraja godine utvrdi kalendar manifestacija koje promovišu vlašku kulturu, tradiciju, jezik i običaje, a koje će u budućem periodu Nacionalni savet podržavati. Gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić, je u ime grada Zaječara pozdravio sve prisutne članove Saveta, izrazio je zadovoljstvo što je sednica održana upravo u Zaječaru i naglasio da građani Zaječara skladno žive, a da je najbrojnija vlaška nacionalna zajednica.

Članovi Nacionalnog Saveta su imali veliku čast da im se obrati i Ministar odbrane, gospodin Aleksandar Vulin, koji je rekao da jako dobro poznaje istočnu Srbiju, da poznaje vlaški narod kao vredan, gostoljubiv koji drži do svog jezika, kulture i tradicije i koji voli svoju domovinu. Ministar Vulin je zahvalio Nacionalnom Savetu na čuvanju  kulturnog blaga  zbog koga  je Srbija duhovno bogatija.

Vaši komentari
Ostavite komentar