'

Smotra "Ramski sutoni" 17. avgusta

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: bibliotekavg
Pet, 16.08.2019
0

Netakmičarska pesnička smotra "Ramski sutoni" biće održana 17. avgusta, u selu Ram na obali Dunava, u obnovljenoj Ramskoj tvrđavi.Program počinje u 20 sati. Ovogodišnji besednik je pesnik Miroslav Maksimović, a srednjovekovnom muzikom predstaviće se ansambl VisAntiqua (VisAntika).

Ramski sutoni predstavljaju netakmičarsku pesničku smotru. Manifestaciju je osmislila i pokrenula Biblioteka u Velikom Gradištu pre više od decenije, održavala se nekoliko godina među zidinama tvrđave, a potom je nastupila višegodišnja pauza.
U septembru 2013. godine, u saradnji Turističke organizacije Veliko Gradište, Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ i Kulturnog centra, ponovo su održani Ramski sutoni u prostoru karavansaraja, tik uz samu tvrđavu.
Uprkos velikoj pauzi, okupio se značajan broj pesnika iz čitavog Braničevskog okruga koji su svojim stihovima oživeli srednjovekovni ambijent, dok je prigodan umetnički program osvežio sećanje na dugu i bogatu istorijsku prošlost o kojoj svedoče zidine tvrđave, karavansaraja, arheološkog nalazišta Lederata.
U vezi sa tim jeste ideja da se podstakne, zabeleži i predstavi zavičajno stvaralaštvo čitavog okruga koji obuhvata 9 opština: Veliko Gradište, Golubac, Požarevac, Kostolac, Malo Crniće, Petrovac na Mlavi, Žagubica, Žabari, Kučevo, sa mogućnošću da se proširi i na druge regione.

Vaši komentari
Ostavite komentar