'

Kako se zaštiti od uboda insekata

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: zzjzpo
Pet, 9.08.2019
0

Tokom letnjih dana i boravkom u prirodi povećava se rizik od uboda različitih insekata. Dok su komarci potencijalni prenosioci različitih zaraznih bolesti, ubodi pčela, osa ili stršljena mogu izazvati alergijske reakcije opasne po život zato pridržavanjem nekih osnovnih saveta, mogu se smanjiti rizici od uboda insekata.U povećanom riziku od uboda insekata su deca jer tokom letnjeg perioda najviše vremena provode napolju, kao i osobe koje su zbog svog zanimanja potencijalno izložene riziku  kao što su stočari, zemljoradnici, šumari, lovci i ribolovci ali pridržavanjem nekih osnovnih saveta, mogu se smanjiti rizici od uboda insekata:
- Dugi rukavi i nogavice, čarape i kapa pružaju veći stepen zaštite od komaraca i krpelja u ranim jutarnjim i večernjim časovima. Preporučljivo je da odeća bude komotna, jer komarci mogu da ubodu kroz pripijenu odeću.
- Izbegavajte bare, močvare, česme, bašte i sl.mesta na kojima se insekti razmnožavaju i roje.
- Po mogućstvu boravak u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen.
- Ukoliko obedujete na otvorenom, imajte u vidu da neke vrste hrane i pića privlače insekte.
- Nakon povratka iz prirode, obavezno pregledajte kosu, vrat, pregibe i celokupnu kožu tela.
- Uklonite gnezda i košnice insekata-gnezda nikada nemojte uklanjati sami, već se obratite službama koje su nadležne za tu oblast.
- - Upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima i oko kreveta i prilikom kupovine sredstava koja nanošenjem odbijaju različite insekte, pre svega komarce, morate uzeti u ubzir i njihovu potencijalnu škodljivost, naročito kada su u pitanju bebe i mala deca.
U slučaju putovanja u inostranstvo, pogotovo ako se radi o tropskom i subtropskom području, obavezno se pridržavati svih navedenih mera prevencije koje podrazumevaju i preventivno uzimanje lekova pre odlaska, tokom boravka i po povratku iz malaričnih područja i u slučaju pojave bilo kakvih simptoma bolesti po povratku sa putovanja, odmah se javiti izabranom lekaru i navesti podatak o putovanju i eventualnom ubodu komarca ili drugih insekata.

Vaši komentari
Ostavite komentar