'

Đaci u narednoj školskoj godini bez jesenjeg raspusta

DRUŠTVO
Autor: Hit 1
Izvor: Novosti
Pon, 22.07.2019
0

U narednoj školskoj godini đaci neće imati jesenji raspust, dok će zimski biti podelje u dva dela.Kako je predviđeno školskim kalendarom Ministarstva prosvete nova školska godina počeće 2. septembra, a prvo polugodište trajaće do petka 31. januara 2020. godine.
Drugo polugodište počeće 18. februara, a završava se 2. juna za osmake, a 16. juna za đake od prvog do sedmog razreda.

Osnovci će na prolećnom raspustu biti od 13. do 20. aprila, a srednjoškolci od 15. do 20. aprila.
Škole u Vojvodini rade po kalendaru pokrajinskog Sekretarijata za obrazovanje, te se kod njih zimski raspust ne deli na dva dela već počinje 24. decembra i traje do 14. januara 2020. godine. Prolećni raspust počinje 10. aprila i traje do 20. aprila. Školska godina za njih se završava kao i u ostatku Srbije.

Maturanti gimnazija sa školom završavaju 22. maja, đaci završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih stručnih škola 29. maja, a ostali srednjoškolci nižih razreda se raspuštaju 19. juna.
U školama se praznuju radno Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu 21. oktobar, Sveti Sava 27. januar, Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu 22. april, Dan pobede 9. maj i Vidovdan - spomen na Kosovsku bitku 28. juna, kada mnoge škole u Srbiji organizuju podelu đačkih knjižica.

Sveti Sava i Vidovdan se praznuju radno, bez održavanja nastave, a Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu i Dan pobede su nastavni dani, izuzev kad padaju u nedelju.
Učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne dolaze na nastavu, odnosno da ne rade: pravoslavci na prvi dan krsne slave, pripadnici islamske zajednice na prvi dan Kurbanskog bajrama i Ramazanskog bajrama, pripadnici jevrejske zajednice na prvi dan Jom Kipura.

Neradni su i prvi dan Božića, dok se uskršnji praznici proslavljaju od Velikog petka do drugog dana Uskrsa.


Vaši komentari
Ostavite komentar