'

Brzina od 10 do 30 km za vozove odlazi u zaborav

LOKALNE VESTI
Autor: Hit 1
Izvor: Hit radio
Čet, 11.07.2019
0

U toku je rekonstrukcija i modernizacija 402 kilometra magistralnih i regionalnih pruga u Srbiji, a cena je 960 miliona evra, saopštilo je danas preduzeće "Infrastruktura železnice Srbije".  Počela je i rekonstrukcija 68,8 kilometara pruge između Jajinaca i Male Krsne, na međunarodnom železničkom Koridoru 10, i rekonstrukcija 259 kilometara regionalnihpruga u Srbiji.


U protekle četiri godine je rekonstruisano 516 kilometara pruga, te je u tom periodu za to uloženo skoro milijardu i po evra, dok je železnici ukupno namenjeno četiri ipo milijarde evra.


U toku je izgradnja pruge za velike brzine od ukupno 74,7 kilometara između "Beograd Centra" i Novog Sada, a položeno je i prvih 17 kilometara pruge za brzine do 200 kilometara na sat.

Preduzeće ocenjuje da je to "najveći i najznačajniji infrastrukturni projekat u ovom delu Evrope".

To su pruge Niš-Zaječar (108 kilometara), Subotica-Senta (38,5 kilometara), Markovac-Resavica (53 kilometra), Kragujevac-Lapovo (31 kilometar) i Kikinda-Banatsko Miloševo (28,5 kilometara).


Pruge decenijama nisu bile rekonstruisane i na većem broju deonica  brzina vozova je bila svega 10-30 kilometara na sat.


Putnički železnički saobraćaj obnovljen je posle više godina na prugama Šabac-Loznica-Brasina (53 kilometra) i Požarevac-Majdanpek (90 kilometara), koje su rekonstruisane prošle godine.


U protekle dve godine "Infrastruktura železnice Srbije" je rekonstruisala i uredila 40 železničkih stanica i automatizovala 17 pružnih prelaza u Srbiji, a posle više decenija je počela obnova 27 železničkih tunela.

Rekonstrukcija po četiri tunela na prugama Donja Borina-Zvonik i Kraljevo-Raška već je završena, a u toku je rekonstrukcija još četiri tunela između Bora i Majdanpeka i petnaest tunela na „Šarganskoj osmici“.


Iduće, 2020. godine, očekuje se početak radova na trećoj deonici pruge za velike brzine Novi Sad-Subotica, modernizacija i elektrifikacija pruge Niš-Dimitrovgrad, sa izgradnjom obilaznice oko Niša, a planirana je i rekonstrukcija još 230 kilometara regionalnih pruga, saopštilo preduzeće "Infrastruktura železnice Srbije".

Vaši komentari
Ostavite komentar