'

Danas obeležavamo Dan nauke i 163. godine od rođenja Nikole Tesle

AKTUELNO
Autor: Hit 1
Izvor: Tanjug
Sre, 10.07.2019
0

Nacionalni dan nauke 10. jul, ustanovljen povodom dana rođenja jednog od najvećih umova i naučnika svih vremena Nikole Tesle, biće obeležen širom Srbije nizom manifestacija, a ulaz u Teslin Muzej biće besplatan za sve.


 

Direktor Teslinog naučnog centra pri laboratoriji Vardenklif na Long Ajlendu Mark Alesi pozvao je tim povodom Beograd, da se uključi u razvoj jedine preostale laboratorije najvećeg pronalazača modernog doba i da postane deo nastavka Teslinog nasleda.

 

U izjavi za Tanjug Alesi je apelovao i na sve zainteresovane za "taj istorijski trenutak" da uzmu učešće i priključe im se.

 

Prema njegovim rečima, misija Teslinog naučnog centra je da širom sveta podiže svest o značaju Teslinog dela i njegovog ogromnog doprinosa čovečanstvu imajući u vidu da mogi i dalje nisu svesni značaja njegove posvećenosti nauci.

"Svakog dana ljudi širom sveta imaju koristi od njegovih otkrića i izuma: struja, vi-fi, robotika, radio, daljinsko upravljanje, brzinomer i još mnogo toga, ali mnogi nisu svesni da je taj napredak koji je promenio njihove život delo Nikole Tesle", rekao je Alesi.

 

Tesla je Vardenklif, zasnovanu na najrevolucionarnijim idejama i postrojenje za bežičnu komunikaciju preko Atlantskog okeana i bežicni prenos energije, počeo da gradi 1901. godine.

 

Napušten je 1917. godine, i kasnije prodat da plati Tesline dugove, rekao je Alesi i dodao da je grupa američkih nastavnika u potrazi za prostorom za školski naučni muzej pronašla laboratoriju 1995. godine i udahnula joj život.

"Tesla naučni centar fokusiran je na pribavljanje sredstava, dozvola, odobrenja i podrške za renoviranje laboratorije kao i na razvoj globalnog naučnog centra koji je inovativan kao i sam Tesla ...", rekao je Alesi i podsetio da je prekretnica postignuta 2018. godine kada je Vardenklif stavljen u Nacionalni registar istorije SAD-a.

 

Kako kaže, potrebno je oko 15 miliona dolara za renoviranje laboratorije, za izgradnju muzeja i obrazovnih i preduzetničkih centara koji će nastaviti da unapreduju nauku za bolje čovečanstvo, kao što je i Tesla. Deo novca u tu svrhu donirao je i osnivač kompanije Tesla Motors.

 

Nacionalni Dan nauke u Srbiji biće obeležen u Parlamentu, a biće posvećen gorućim temama - klimatskim promenama, kvalitetu vode i vazduha i obnovljivim izvorima energije. Konferenciji "Nauka u Parlamentu" , između ostalih prisustvovaće ministar prosvete i nauke Mladen Šarčević.

Vaši komentari
Ostavite komentar