'

Otvoren Viminacium Fest - "Mitovi stari i novi"

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Uto, 25.06.2019
0

U Arheološkom parku Viminacium juče koncertom Radeta Šerbedžijije i grupe "Zapadni kolodvor" počeo je drugi pozorišni festival Viminacium fest "Mitovi stari i novi".Festival je otvorio predsednik Skupštine Bojan Ilić koji je napomenuo značaj kulture za Požarevac i njegov razvoj i to da Viminacijum fest tome daje izuzetan doprinos.
Na nekoliko lokacija predstave će odigrati kako naše, tako i glumačke ekipe iz regiona.
Prva takmičarska predstava je "Bakhe", po tekstu Euripida i u režiji Lenke Udovički, u izvođenju teatra sa Briona i Zagrebačkog kazališta mladih. Državno mađarsko pozorište iz Temišvara 26. juna odigraće predstavu "Sonet 666" Vilijema Šekspira, u režiji Kokana Mladenovića. Sledeću predstavu - "Na Drini ćuprija" po romanu Ive Andrića, takođe u režiji Mladenovića, odigraće glumci SNP iz Novog Sada. Dan kasnije, nastupa Slovensko narodno gledališče "Drama" iz Ljubljane, sa predstavom "Devojčica sa žicama", u režiji Marjana Nećaka. Poslednje takmičarske večeri publika će videti komad "M.I.R.A" Bitef teatra, čiju režiju potpisuje Andraš Urban.
Svake večeri žiri publike „Viminacium festa” dodeljivaće nagradu za najboljeg glumca ili glumicu predstave, a završne večeri stručni žiri, koji će raditi u sastavu: Dejan Mijač, Miodrag Tabački i Saša Torlaković, dodeliće svoje nagrade. To je „Zlatna fibula”, najboljem glumcu ili glumici, i „Viminacium maksimus”, nagrada za najbolju predstavu na festivalu.
Viminacium Fest - Mitovi stari i novi održava se od 24. do 30. juna.  U čast pobednika, završne večeri nastupa glumački ansambli Narodnog pozorišta iz Prištine i Pozorišta "Zoran Radmilović" iz Zaječara, izvešće predstavu "Žene iz Troje", po tekstu Euripida, u režiji Nebojše Bradića.

Vaši komentari
Ostavite komentar