'

ZZJZ Požarevac: U susret kupališnoj sezoni

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: zzjzpo
Čet, 13.06.2019
0

U Zavodu za javno zdravlje Požarevac se u letnjem periodu obavlja redovna kontrola kvaliteta vode za kupanje iz većine otvorenih javnih bazena i kupališta na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga. Osnovna preporuka kupačima je da rashlađenje u toplim letnjim danima potraže u bazenima i kupalištima koji su kontrolisali kvalitet vode za kupanje i koji imaju higijenski ispravnu vodu.

 

Uzorkovanje vode za kupanje iz otvorenih javnih bazena i kupališta obavlja se jednom nedeljno. Ispituje se fizičko-hemijska i mikrobiološka ispravnost. Na osnovu rezultata analize tehnička služba koja održava bazene može da prilagodi proces prerade vode i da posetiocima obezbedi optimalne uslove za kupanje, rekreaciju, rashađivanje i plivanje.

Ipak, presudan značaj za očuvanje kvaliteta vode u bazenima ima broj, ponašanje korisnika, tj. poštovanje preventivnih sanitarno-higijenskih mera: izbegavanje kupanja ako je osoba prehlađena, ima crevne tegobe, ako je kupač mnogo gladan, neposredno nakon obilnog obroka, ako je osoba alkoholisana ili pod dejstvom narkotika, i ako ima neke gnojne promene na koži.

Takođe, izbegavanje ronjenja i skakanja, kao i sedenja na vlažnim površinama neposredno oko bazena značajno doprinosi smanjenju rizika od infekcija, ali i povreda.

Za kupače na bazenima je obavezno tuširanje i prolazak kroz dezifekciono sredstvo tzv. dezo barijeru pre ulaska u bazen, a za kupače na kupalištima obavezno je tuširanje nakon kupanja.

Detaljnije pročitajte OVDE.

Vaši komentari
Ostavite komentar