'

Tribina „Na maturu bez automobila“ u Požarevcu

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Sre, 22.05.2019
0

U Požarevačkoj gimnaziji održana je tribina o bezbednosti u saobraćaju koja jedeo je kamnje „Na maturu bez automobila“. Ovo je kampanja koja se već nekoliko godina realizuje u više opština i gradova u Republici Srbiji, u periodu završetka školske godine za maturante srednjih škola, odnosno u periodu kada se održavaju maturske proslave.


Po rečima Duška Pešića, načelnika Odeljenja za prevenciju i edukaciju u Agenciji za bezbednost saobraćaja, ideje je da maturanti u vreme maturskih večeri ne odlaze svojim automobilima na proslavu, već da vožnju prepuste nekom drugom.

Kako je rečeno, ideja za kampanju je pokrenuta u srednjoj Politehničkoj školi u Kragujevcu. Jedna saobraćajna nezgoda 2008. godine, odnela je nekoliko mladih života, maturanata koji su se vraćali sa maturske večeri. Profesori i učenici pomenute škole pokrenuli su akciju, koja je imala za cilj da na različite načine odvrati maturante da na matursko veče idu automobilima.

 

“Agencija je prepoznala potencijal jedne ovakve kampanje i zajedno sa lokalnim Savetima za bezbednost saobraćaja proširila je i danas imamo celu kampanju koju prate bilbordi, različiti spotovi, promo materijali i što je najvažnije tribine u srednjim školama, na kojima sa maturantima pričamo o problemima stradanja mladih, koje greške mladi najčešče prave”.


Tribine prate različiti spotovi edukativnog karaktera. Maturanti dobiju i različite promotivne i edukativne materijale sa porukama kampanje, koja će ih podstiti na priču sa tribine i da matursko veče pamte po lepom, jer je to za ceo život.

U drugom delu tribine maturanti su čuli ličnu priču Slaviše Savića, koji je sa 17 godina stradao u saobraćajnoj nezgodi i već 26 godina je u invalidskim kolicima a tu su bili i predstavnici policije.

Prošle nedelje tribina je održana u Kragujevcu u Politehničkoj školi, odakle svake godine i kreće kampanja. Nakon toga tibine su održane u Vršcu, Požegi i Leskovcu.

Vaši komentari
Ostavite komentar