'

Počinje rekonstrukcija pruge Jajinci-Mala Krsna

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Tanjug
Sre, 15.05.2019
0

Infrastruktura železnice Srbije započeće danas 15. maja, u železničkoj stanici Umčari, rekonstrukciju pruge Jajinci-Mala Krsna i železničke stanice Mala Krsna. Reč je o pruzi na međunarodnom železničkom Koridoru 10 kroz Srbiju.


Rekonstrukcijom pruge brzina vozova između Jajinaca i Male Krsne biće podignuta na projektovani nivo do 120 kilometara na sat, a trenutna brzina vozova na većem delu pruge je oko 50 kilometara na sat. Radovima je predviđena rekonstrukcija ukupno 68,8 kilometara koloseka i elektrotehničkih postrojenja, kao i radovi u osam stanica, šest stajališta, tri tunela i na dva mosta, saopštilo je to preduzeće. Rekonstrukcijom pruge obuhvaćena je zamena šina, pragova i kontaktne mreže, kao i ugradnja optičkog kabla, dok je u železničkoj stanici Mala Krsna predviđena i zamena svih skretnica na kolosecima.

Pored toga, građevinski će biti uređen i 31 putni prelaz na toj deonici, uz zadržavanje postojeće signalizacije, a biće ugrađen i video nadzor na putnim prelazima duž ove deonice. Ukupna vrednost posla je 39,2 miliona evra, a predviđeni rok za završetak radova je 450 dana. Od toga vrednost radova na pruzi Jajinci - Mala Krsna iznosi 30,3 miliona evra, dok za rekonstrukciju železničke infrastrukture u stanici Mala Krsna iznosi 8,9 miliona evra.

Takođe, od tog iznosa čak 1,7 miliona evra biće opredeljeno za uređenje putnih prelaza na pruzi Jajinci - Mala Krsna. Finansiranje je obezbeđeno iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Radove na rekonstrukciji građevinske i elektrotehničke infrastrukture na ovoj pruzi izvodi konzorcijum francuske kompanije "Kolas" i srpske "Energoprojekt", koji su do posla došli nakon sprovedenog međunarodnog tendera, u skladu sa pravilima EBRD. Radovi će se odvijati u uslovima potpune obustave železničkog saobraćaja na pruzi od Jajinaca do Male Krsne. Tom prugom u proteklom periodu saobraćali su samo teretni vozovi.

Zbog lošijeg stanja železničke infrastrukture putnički vozovi već dve godine na deonici Jajinci - Mala Krsna ne saobraćaju, već između Beograda i Velike Plane idu pravcem preko Mladenovca.

Tokom izvođenja radova, svi putnički i teretni vozovi će saobraćati prugom Beograd - Mladenovac - Velika Plana.

"Infrastruktura železnice Srbije" je povećala nosivost pruge preko Mladenovca sa 20 na 22,5 tona po osovini i na taj način omogućila da se i u uslovima obustave saobraćaja na deonici Jajinci - Mala Krsna, teretni železnički saobraćaj na Koridoru 10 u potpunosti redovno odvija. Istovremeno, rekonstukcijom i posedanjem staničnim osobljem stanica Kovačevac i Kusadak povećana je propusna moć pruge preko Mladenovca.

Tokom izvođenja tih radova, nesmetano će se odvijati teretni železnički saobraćaj od Velike Plane preko Male Krsne do Smedereva i Požarevca, kao i putnički železnički saobraćaj između Požarevca i Smedereva, što je predviđeno redom vožnje za 2019. godinu.

Vaši komentari
Ostavite komentar