'

Predavanje Mirjane Marinšek Nikolić

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Pon, 13.05.2019
0

U Spomen zbirci Miodraga Markovića koja se nalazi pri Narodnom muzeju u Požarevcu održano je predavanje uz vizuelnu dokumentaciju autora Mirjane Marinšek Nikolić pod nazivom „NEOSTVARENE LJUBAVI SLAVNIH SRPSKIH SLIKARKI Leposave Bele Pavlović i Milene Pavlović Barili“.


Na početku ovog predavanja Marina Radosavljević, istoričar umetnosti, kustos Narodnog muzeja u Požarevcu obratila se prisutnim gostima i kazala da osim što se bavi likovnom umetnošću, Mirjana Marinšek Nikolić piše i to za najpoznatije domaće i inostrane časopise iz književnosti i umetnost.

Galerija spomen-zbirke Miodraga Markovića nije slučajno odabrana za prostor u kome će Mirjana Marinšek Nikolić izložiti svoje predavanje o našim slikarkama. Mnogo je niti koje povezuju odabrane slikarke i našeg Miodraga Markovića, legatora ove vredne umetničke zbirke. U toku života, Miodrag Marković je pomogao da se otvori Galerija Milene Pavlović Barili, preuzevši mnogo njenih vrednih slika iz Amerike u Požarevac. Kada pominjemo Leposavu Belu Marković, ova beogradska slikarka i naš Požarevljanin, Miodrag Marković, imali su zajedničkog prijatelja, i to ne bilo kojeg, već nobelovca Ivu Andrića. Miodrag Marković i Ivo Andrić zajedno su službovali u Berlinu u period od 1939-1941. godine


Nakon predavanja autorka Mirjana Marinšek Nikolić predstavila je svoj najnoviji roman pod nazivom “Žene čekaju”.

Mirjana Marinšek Nikolić je vizuelna umetnica i književnica. Studirala je umetnost i književnost, na Ohio University, SAD. Doktorirala je namatematici i informaticina Beogradskomuniverzitetu.

Umetnički rad zasniva na crtežima i slikama, kao i na eksperimentalnom filmu. Autorka je više likovnih radova: crteža, slika, eksperimentalnih i video radova, kao i multimedijalnih književno-likovnih projekata. Izlagala je na mnogim grupnim i samostalnim izložbama, kao i na art festivalima, u zemlji i inostranstvu. Imala je više samostalnih izložbi u Beogradu, Pančevu, Šapcu, Obrenovcu, Nišu, Grockoj, Francuskoj, kao i preko 30 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član je ULUS-a. Slike joj se nalaze u zbirkama galerija u Francuskoj, Belgiji, Rumuniji, Makedoniji, Srbiji.Živi i radi u Beogradu.

Vaši komentari
Ostavite komentar