'

Poslednji oproštaj od Mirjane Marković

LOKALNE VESTI
Autor: Hit 3
Izvor: Hit radio
Sub, 20.04.2019
0
U Maloj sali Centra za kulture u Požarevcu danas je održana komemoracija Mirjani Marković. Komemoracija je počela minutom ćutanja.Predsednik udruženja Sloboda, profesor i političar, Uroš Šuvaković rekao je na početku komemoracije da se Mira posle 13 godina pridružila Slobi, ispod lipe, gde mu je obećala da će se opet sresti. 

"Nije lako iscrtati Mirin portret. Levičar, komunista, jugosloven, angazovani intelektualac, kosmopolita koji se bori za pravdu, antifašista koji se bori gotovo od kolevke. Čitav njen život je bio borba protiv nepravde, uveren sam da je zato i studirala sociologiju da bi posedovala teorijsko oruđe. Kroz svoje socioloske eseje davala je sliku sveta koji se menja. Tri stvari su nesumnjive, studenti su je voleli i cenili, Mirim udžbenik iz sociologije bio je najbolje prihvaćen jer je najbolje objašnjavao sve pojmove...Njena je velika zasluga što je sociologija opstala u školama kao predmet. Bila je politiško biće, mnogi su joj zamerali osnivanje JUL-a, jer je na Balkanu nepojmljivo da muž i žena budu u različitoj stranci", rekao je Šuvaković.

Govorom, od Mirjane Marković se oprostio i njen prijatelj Dragan Kostić koji je rekao da je ona ljudima uvek direktno govorila šta misli o njIma, imala je i prijatelje i neprijatelje.

Sahrana će biti održana u 15 časova, a urna sa posmrtnim ostavima Mire Marković biće položena ispod lipe u zajedničku grobnicu pored supruga Slobodana Miloševića. Najavljeno je da će potom sveštenstvo SPC Eparhije braničevske održati opelo.

Mirjana Marković preminula je 14. aprila u 77. godini u Moskvi usled komplikacija izazvanih upalom pluća, koju je dobila nakon dve operacije.

Vaši komentari
Ostavite komentar