'

Godišnjica ubistva Zorana Đinđića

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Uto, 12.03.2019
0

Danas se navršava 16 godina od ubistva premijera Srbije i lidera Demokratske stranke (DS) Zorana Đinđića, koji je ubijen ispred sedišta Vlade Srbije 2003. godine. Demokratska stranka Požarevac danas je u svojim prostorija, organizovala tradicionalno paljenje sveća i upisivanje u knjigu žalosti.

 

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije. Vlada na čijem je čelu bio izabrana je 25. januara 2001. godine. Za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Predsednik DS-a u Požarevcu, Dejan Savić kaže da je osnovni utisak nakon 16 godina nedostatak kapaciteta da se izborimo sa činjenicom da je to jedno klasično političko ubistvo. Iza toga ne stoje bilo kakvi drugi motivi osim politike koja je bila jedna od osnovnih ideja vodilja tog vremena, a pre svega tog čoveka koji je diktirao taj ritam i način na koji Srbija treba da se razvija u perspektivi.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.


Đinđićeva vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević. Bio i jedan od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsednik DS-a.  Bio je i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine.

 

Vaši komentari
Ostavite komentar