'

Izložba „Ženama u čast“ do 27. marta u Požarevcu (FOTO)

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Pon, 11.03.2019
0

Povodom Međunarodnog dana žena,  ULIS  „Milena Pavlović Barili“ Požarevac i gostujuće Udruženje likovnih stvaralaca „Spektar“ iz Kostolca, ove godine su realizovali osmomartovsku izložbu slika pod nazivom „Ženama u čast“. Početak svečanog otvaranja oplemenili su muzikom i plesom, učenici Osnovne škole „Kralj Aleksandar I“ na čelu sa  profesorkom biologije,  Vlatkom Strahinić.

 

Nakon pozdravne reči predsednice ULIS-a, Slađe Milovanović i zahvalnosti svim prisutnim, učesnicima, kao i domaćinu Centra za kulturu Požarevac u čijoj se Galeriji obojene svetlosti događaj odvija, obratila se Biljana Milosavljević Pićurić, Kustos dipl. istoričar umetnostikoja je istakla da iako se 8. marta slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog pola, ovaj praznik postao je i prilika za iskazivanje poštovanja i ljubavi prema ženama.


“Zato Osmomartovska izložba dela članova ULIS-a „Milena Pavlović Barili“ predstavlja omaž ženi. Odaje joj priznanje za doprinos čovečanstvu, hrabrost, borbu, prikazujući njenu lepotu i veličinu, njenu nežnost i snagu. Veliki broj profesionalnih umetnika i amatera predstavlja svoj rad putem ove izložbe. Iako većini članova slikanje nije primarni poziv u životu udruženje okuplja tri generacije umetnika, mlade umetnike u cvetu inspiracije, zrele umetnike i u post- penziji, sa istim ciljem da publici kroz kreativan način prikažu „jedinstvo različitosti“, što je upravo i suština viševekovne borbe žena”, rekla je između ostalog.


Likovni klub „Milena Pavlović Barili“ od početka je bio usmeren na podizanje znanja i svesti putem edukacije i raznih manifestacija iz oblasti kulture, ali i na predstavljanje sveta svojim jezikom. Umetnici putem različitih materijala, tehnika i žanrova kreativno transformišu svoje viđenje sveta, kombinujući svoja dela u jednom prostoru uspostavljaju dijalog jedni sa drugima praveći celinu ravnopravnosti u prikazu lepote, ali i održavajući svoju individualnost.“

Celokupan program rezultat je uspešnog kolektivnog rada a u znak zahvalnosti, podsticanja na još kreativnija dela i lepše međuljudske odnose, pripadnici jačeg pola udruženja, uručili su prisutnim damama mali znak pažnje u vidu cveća.

Učesnici izložbe, svojim radovima daruju poseban doživljaj predstavljajući širok spektar ne samo figurativne ženske lepote nego i likovno predstavljena osećanja, lepotu prirode, međuljudskih odnosa, odnosno - lepotu življenja, pozivaju sve zainteresovane da uživaju u delima do 27. marta tekuće godine.

Vaši komentari
Ostavite komentar