'

Trinaest godina od smrti Slobodana Miloševića (FOTO)

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Pon, 11.03.2019
0

Danas se navršava 13 godina od smrti bivšeg predsednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića, koji je umro od infarkta u svojoj ćeliji u pritvoru Haškog tribunala.


Slobodan Milošević je bio neprikosnoveni lider vladajuće Socijalističke partije Srbije (SPS), dva puta predsednik Srbije, a potom predsednik SR Jugoslavije.

U dvorištu kuće porodice Milošević u Požarevcu gde je sahranjen, vence su danas pored rukovodstva Gradskog odbora SPS Požarevac, položili član Glavnog odbora SPS Nikola Šainović, predsednik SPS Milutin Mrkonjić kao opštinski odbor SPS Svilajnac, Mesna organizacija boraca NOR-A Laćerka, Pokret socijalista koji su doneli i venac svog lidera Aleksandra Vulina a na grobu je i ove godine položen venac porodice Milošević.


“Došli smo da odamo poštu jednom velikom državniku u izuzetno teškom vremenu. Njegova borba za odbranu prava srpskog naroda ostaće zabeležena u istoriji i njegovi spomenici su Rezolucija 1244 koji ćemo ove godine obeležiti 20 godina i Dejtonski sporazum koji obeležava 24 godine mira i izvora stabilnosti za očuvanje života srpskog naroda na ovom prostoru”, rekao je član Glavnog odbora SPS Nikola Šainović dodajući da će zato njegova uloga u istoriji ostati zapisana, kao uloga borca, koji je svoj život svesno posvetio toj borbi i ostavio ga u toku borbe u Haškom kazamatu.

Desetogodišnja vladavina Slobodana Miloševića završena je 2000. godine pobedom kandidata udružene Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice na izborima za predsednika SR Jugoslavije.


Milošević je umro od infarkta u pritvoru Tribunala u Hagu, tokom suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Hrvatskoj, i za genocid u Bosni i Hercegovini.

Pošto gradske i državne vlasti nisu dale dozvole koje su tražili porodica i visoki funkcioneri Socijalističke partije Srbije (SPS) da se Milošević sahrani u Beogradu uz državne počasti, sahranjen je u dvorištu porodične kuće svoje supruge Mirjane Marković u Požarevcu. Posle višečasovnog oproštaja i govora u Beogradu i Požarevcu, sahrana je obavljena u sumrak.

Sahrani koja je protekla bez verskog obreda, nije prisustvovao niko od članova najuže porodice, jer, kako su naveli, nisu dobili dovoljne garancije za svoju bezbednost

Vaši komentari
Ostavite komentar