'

Sveta Tri Jerarha, slava požarevačkih novinara i muzičara (FOTO)

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Uto, 12.02.2019
0

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Sveta tri jerarha, praznik vaseljenskih hrišćanskih učitelja, Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog, čija su teološka učenja obeležila vizantijsku crkvu 11. veka.  Slavu obeležavaju između ostalih, požarevački muzičari i medijski radnici.

 

Tri vaseljenska učitelja, koji su svojim umom, obrazovanjem i načinom propovedanja hrišćanstva prevazišli svoje savremenike i koje je Crkva svrstala u red svetih, bili su tema velikih bogoslovskih sporova, koji su okončani 1084. godine ustanovljenjem zajedničkog praznika, u vreme cara Aleksija i Komnena.

Prema predanju, svetitelji su se javili u snu episkopu evhairskom Jovanu, prvo svaki zasebno, a potom zajedno, poručivši mu da su "jedno u boga", da u njima nema ništa protivrečno i savetujući ga da im napiše zajedničku liturgiju i odredi zajednički praznik.


Današnju slavu obeležavaju između ostalih, požarevački muzičari i medijski radnici.Ovogodišnji kolačar je naša medijska kuća Hit radio dok će naredne godinu tu dužnost preuzeti “Urban City”.

Prema kanonu SPC, ovaj praznik spada u zapovedne zbog značaja za sveukupno hrišćansko učenje i slavi se uvek 12. februara po Gregorijanskom, odnosno 30. januara po Julijanskom i bogoslužbenom kalendaru SPC.

U pravoslavnim hramovima služe se liturgije u slavu svetitelja koji su zauzeli visoko mesto u istoriji hrišćanske crkve.


Sveta tri jerarha uživaju veliko poštovanje u srpskom narodu gde su od davnine esnafska slava metalaca.


 

Vaši komentari
Ostavite komentar