'

Marko Stević – hit među frizerima

BIZNIS ZONA
Autor: Hit 3
Izvor: Hit radio
Uto, 18.12.2018
0

Marko Stević, požarevački frizer, pokazao je na svom primeru da svako zanimanje, ukoliko mu se neko dovoljno posveti, može prerasti u umetnost. Instrumenti kojima on stvara svoju umetnost jesu češalj, makaze, mašinica...


Marko je oduvek više od svojih vršnjaka obraćao pažnju na svoju kosu, a u svojoj šesnaestoj godini odlučio je da pored sopstvene, kreira i frizure drugih ljudi.

- Imao sam sreće da prve korake u ovom poslu načinim uz vrsnog majstora Milana Ilića, koji me je naučio osnovama ovog zanata, kao i finesama iskusnih majstora. On je neko za koga u ovom poslu nema tajni i jedan od retkih domaćih frizera koji pored klasičnih frizura i tehnika, prati i svetske trendove a mene je upravo to najviše zanimalo. Primetio sam da je u svetu muška frizura daleko zahtevnija nego kod nas, i rešio sam da se edukujem malo i kod najpoznatijih svetskih majstora. – kazao je Marko koji je u međuvremenu dobio i svoje majstorsko pismo, u čuvenoj Akademiji “Oksford“.

Kako je Amerika, mesto gde najbolji frizeri žive i rade daleko, mladi frizerski genije je “krao“ zanat gledajući njihove snimke na You Tube-u i na društvenim mrežama. Tako, dok su njegovi vršnjaci listali spotove muzičkih zvezda ili klipove gejmera i ostalih jutjubera, Marko je gledao kako vrhunski frizeri, poput Jorge Zepede, prave najmodernije kreacije na glavama svetski poznatih faca.

- Prošlo je vreme kada su se u našoj zemlji, pa i gradu, tražile klasične muške frizure tipa kec-dvojka. Sada su svi na Instagramu i mnogi mi dolaze sa fotkom primera kako žele da izgledaju. Još nikoga nisam odbio. – navodi Marko i dodaje da ga je to koštalo mnogih neprospavanih noći koje je proveo gledajući snimke na internetu koji su mu pomogli da danas, sa 17 godina, ne odbije ni jedan zahtev mušterija.


U salonu “Za dlaku bolji“, gde Marko radi, jedna od usluga koje su retke na ovom podneblju je i senčenje brade i izvlačenje kontura prema obliku lica.  Sve to zahteva još jedan talenat koji je Marko dobio rođenjem, a to je da nepogrešivo prepozna koja frizura i oblik brade je najbolji za svaku mušteriju ponaosob. Kako bi sve to mogao da izvede, kupljen je i poseban alat, velike vrednosti, koji dozvoljava pravljenje posebnih prelaza na kosi kao i sve popularnije – iscrtavanje.

- Traženi su mi različiti simboli, tribali, kineski znakovi i slično koje klijenti žele da iscrtaju na različitim delovima glave. To je zahtevan posao, ali meni naročito drag. Tu morate biti posebno pažljivi jer ako pogrešite, nemate popravni, barem ne za nekoliko nedelja dok klijentu ne poraste ponovo kosa. – kaže Marko kroz smeh.

Ono što je sigurno je da vreme radi za ovog mladog frizera. Nedavno je dobio poziv od Kluba frizera Beograd da im se priključi, gde se okupljaju eminentni frizeri iz različitih zemalja. Planovi su mu, kaže, da se dokaže na nekim od, najpre domaćih, a potom i takmičenja u inostranstvu.

Dok ga put ne odvede u neku svetsku metropolu, Požarevljani će i dalje praviti dugačke redove u Kosovskoj ulici gde se nalazi salon u kome Marko radi.

Zato, ukoliko želite frizuru kao sa neke fotke, zakažite kod Marka…što pre.

Vaši komentari
Ostavite komentar