'

Sprovođenje IPARD programa u Srbiji

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Uto, 4.12.2018
0

Na četvrtom IPARD Odboru za praćenje predstavljeni su predlozi za izmenu IPARD programa čije se usvajanje očekuje, kao i priprema akreditacije za još dve IPARD mere. Članovi IPARD Odbora za praćenje razmatrili su rezultate sprovođenja tri javna poziva za IPARD podsticaje koji su do sada raspisani: dva za meru 1 – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i jedan za meru 3 – Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva.Bliže i detaljnije informacije pojoprivrednici Braničevskog okruga mogu dobiti u PSSS Požarevac. 


Sednici su pored članova Odbora, prisustvovali i predstavnici Generalnog direktorata Evropske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, Delegacije Evropske unije u Srbiji, zatim predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva za evropske integracije, Kancelarije za reviziju sistema upravljanja sredstvima Evropske unije i drugi. Odborom  je predsedavao Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Evropska komisija je 20. januara 2015. godine donela odluku o usvajanju predloga programa pretrpistupne pomoći EU za ruralni razvoj Republike Srbije za period 2014-2020 . Odlukom Evropske komisije opredeljena sredstva za realizaciju IPARD programa iznose 175 miliona evra. U junu 2018. godine stupio je na snagu Finansijski sporazum koji je Vlada Srbije potpisala sa Evropskom komisijom čime se stekao uslov da se sredstva iz IPARD fonda mogu isplaćivati odobrenim korisnicima u Republici Srbiji.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u oktobru 2018. godine raspisalo treći javni poziv za meru 1. Novina u odnosu na prethodne pozive je što se ovim javnim pozivom finansiraju investicije u izgradnju i rekonstrukciju objekata. Uz IPARD sredstva i nacionalno kofinasiranje, korisnici će moći da izgrade nove skladišne kapacitete za voće, povrće i žitarice, kao i objekte za smeštaj stoke. Predviđeni budžet za četvrti Javni poziv je oko 3 milijarde dinara, što uz učešće korisnika predstvalja potencijalne investicije u iznosu od 4,8 milijarde dinara. Poziv je otvoren do 9. januara 2019. 


Vaši komentari
Ostavite komentar