'

Izložba „Biberče“ minijaturne posude

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: petrovacnamlavi.rs
Pon, 3.12.2018
0

U Galeriji Zavičajnog muzeja Petrovac na Mlavi 30. novembra, svečano je otvorena izložba „Biberče“ minijaturne posude iz praistorijskih zbirki Zavičajnog muzeja Jagodina.


Izložba predstavlja minijaturne posude iz perioda od starijeg neolita do perioda mlađeg gvozdenog doba sa lokaliteta u centralnom Pomoravlju, uz rekonstrukciju života porodice neolitskih grnčara u praistoriji. 

U minijaturne posude mogu se uvrstiti sve male posude čija visina ne prelazi pet do šest centimetra, a one su imale obično oblike i forme većih posuda korišćenih u svakodnevnoj upotrebi: zdela, pehara, amfora, urni i pitosa. 

Osim minijaturnih posuda iz zbirki Zavičajnog muzeja Jagodina, posetioci će moći da pogledaju i minijaturne posude sa lokaliteta Belovode, koje se čuvaju u Zavičajnom muzeju Petrovac na Mlavi.

Izložbu su otvorili direktor Zavičajnog muzeja Žaklina Perić, kustos arheolog Jasmina Živković i autor izložbe, viši kustos Zavičajnog muzeja Jagodina, Sonja Perić.

Izložba je otvorena do 1. februara 2019. godine, a Galerija Zavičajnog muzeja Petrovac na Mlavi je otvorena za posetioce svakog radnog dana od 8 do 20 sati, i subotom od 10 do 14 sati.

Vaši komentari
Ostavite komentar