'

Obeležen Dan vatrogasaca (VIDEO)

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Sre, 7.11.2018
0

Danas je gradonačelnik Bane Spasović priredio prijem za pripadnike požarevačke vatrogasno-spasilačke jedinice povodom obeležavanja Dana vatrogasaca. 


Dan zaštite od požara ustanovljen je 7. novembra 1834. godine, kada je minisatr Đorđe Protić ispunjavajući nalog kneza Miloša Obrenovića sačinio i potpisao „Uredbu o gašenju požara“, koja predstavlja osnovu za razvoj pravne regulative u oblasti zaštite od požara i formiranje Vatrogasno spasilačkih jedinica. 

"Ovo je još jedan dokaz veličine i vizije ovog vladara, koji je tako tesno vezan za naš grad, kao i njegovog temeljnog pristupa izgradnji moderne srpske države, pa i u ovoj oblasti. Svedoci smo naročito u prethodnim nedeljama, činjenice koliko je vaš poziv težak i odgovoran, ali i koliko je otežan zahvaljujući nemaru pojedinaca. Toliki stepen neodgovornosti kod ljudi koji pale biljne ostatke na poljima, odavno nije viđeno u ovom kraju i mišljenja sam da bi država u ovoj oblasti morala da uveliko pooštri kaznenu politiku. Ipak, ono što nalazim kao poražavajuće je da je jedan broj sugrađana zamerio našim vatrogascima na brzini gašenja ovih požara na njivama, ne poštujući i ne uvažavajući veliki žrtvu i tešku situaciju u kojoj se nalaze“, rekao je Spasović. 

Gradonačelnik je potvrdio da će grad Vatrogasno spasilačkoj jedinici pokloniti jedno specijalizovano vozilo.