'

Svečanosti "Žanki u čast" od 1. do 4. novembra

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: ekucevo
Pon, 8.10.2018
0

U selu Rabrovo kod Kučeva od 1. do 4. novembra biće održane Pozorištne glumačke svečanosti "Žanki u čast". Ova manifestacija održava se u znak sećanja za glumicu Žanku Stokić koja je detinjstvo provela u Rabrovu.

 

Na repertoaru ovogodišnjih svečanosti biće sledeće predstave :

Četvrtak , 1.novembar - predstava   “POGLEDI”,  produkcija „Artepunkt“ Beograd, tekst: Goran Milenković ; režija: Maja Maletković; Igraju: Katarina Radivojević, Jelena Gavrilović i Nada Macanković.                                                     

Petak, 2. novembar- predstava “ISTOČNI ANĐEO”, produkcija „Scena“ i Teatar „Carte Blanche“  Zemun, tekst: Ljiljana Lašić, režija: Dragoslav Ilić ;Igraju: Ljiljana Stjepanović, Ljiljana Lašić,  Stevan Piale.

Subota, 3.novembar - predstava  “POŠTENI PROVALNIK”, pozorište „Boško Buha „ Beograd, tekst:  Dario Fo; režija: Milan Karadžić ;Igraju:  Aleksandar Radojičić, Katarina Marković, Viktor Savić, Borka Tomović,  Aleksandra Tomić / Teodora Ristovski, Nemanja Oliverić i specijalni gost.

Nedelja, 4.novembar-  pradstava “INDIGO” ,pozorište  „Zvezdara teatar“ Beograd  i „Smart“ studio, tekst: Duško Premović ; Režija : Branislav Lečić. Igraju: Danica Maksimović, Marija Vicković, Branislav Lečić.

Početak predstava je u 20 sati, scena „Žanka Stokić“- Dom kulture Rabrovo.

Žanka Stokić je bila srpska i jugoslovenska popularna predratna glumica. Na sceni Narodnog pozorišta odigrala je više od stotinu malih i velikih uloga. Posebno je poznata po tumačenju likova iz dela Branislava Nušića. Zbog držanja tokom nemačke okupacije, nakon Drugog svetskog rata je osuđena pred sudom časti na osam godina robije. Rođena je u Velikom Gradištu od oca Bogosava i majke Julke.

Otac koji je po zanimanju bio pekar je rano umro pa se njena majka preudala za sveštenika Aleksandra Nikolajeviča Sandu. Kako njen očuh nije želeo da je prihvati, Žanka se sa 16 godina udaje za jednog zaječarskog abadžiju. Međutim, pobegla je sa pozorišnom trupom Ljubomira Rajičića Čvrge gde je prala veš. Prvi put muž je uspeo da je batinama vrati kući a drugi put je u zaštitu uzeo Aca Gavrilović koji je kasnije postao Žankina velika ljubav.

Premijerno pojavljivanje je imala 1902. godine u predstavi „Bračne noći“ posle koje je pobrala velike simpatije publike. Nakon raspada trupe, Žanka sa svojim kolegama obilazi i druga mesta. 1907. godine u Varaždinu dobija prvu dramsku ulogu.

Žanka je najpre igrala u trupama Mike Bakića, Dimitrija Nešića i Mihaila Markovića. 1907. godine je u Osiječkom pozorištu zapazio poznati hrvatski teatrolog Branko Gavela. Ipak, prekretnica u njenoj karijeri se desila 1911. godine kada je gostovala u Beogradu. Samo mesec dana kasnije, Žanka postaje član Narodnog pozorišta u Beogradu.

U Narodnom pozorištu je igrala predstave „Rodoljupci“, „Figarova ženidba“ i „Sirano de Beržerak“ kao i mnoge druge. Zapaženije uloge je ostvarila u komadima „Uobraženi bolesnik“ , „Tartif“ , „Podvala“ , „Stanoje Glavaš“… Ipak, kada se izgovori ime Žanka Stokić prva pomisao je  „Gospođa ministarka“ koju je Nušić specijalno pisao za Žanku. Žanka kao večita Nušićeva gospođa ministarka igrala je i u drugim Nušićevim delima „Ožalošćena porodica“, „Vlasti“, „Ujež“ i „Put oko sveta“.

Vaši komentari
Ostavite komentar