'

Turci negiraju odlazak iz Požarevca

LOKALNE VESTI
Autor: Hit3
Izvor: politika
Pet, 14.09.2018
0

Nakon informacije da su radnici Ringelsana poveli postupak radi prinudne naplate svojih potraživanja, predstavnici ove firme, oglasili su se u listu Politika.

 

Radnici su se na ovaj korak odlučili po osnovu novog zakona o radu, kojim se obračun zarada zaposlenih tretira kao izvršna isprava i u praksi parira pravosnažnoj presudi.

 “Imamo problem sa likvidnošću zbog ekonomske situacije u Turskoj. Inflacija, poteškoće sa bankama u kreditiranju prema drugim zemljama sprečavaju nas u rešavanju problema. Pregovaramo sa svim relevantnim institucijama u Turskoj. Jedna od mera koje smo preduzeli je slanje radnika na plaćeno odsustvo u toku jula i avgista, što znači da zaposlenima nismo prekinuli rani odnos i biće im isplaćene zarade, porezi i doprinosi za taj period. Trudimo se da ovakvu situaciju razrešimo, kažu za "Politiku" iz "Ringelsana".

Navode da su sa zaposlenima u Požarevcu u više navrata pričali, većina je razumela situaciju te da pregovaraju o isplatima regularan način.

"Ne želimo da naplaćuju svoja potraživanja sudskim putem. Svi zaposleni su ove nedelje na kolektivnom godišnjem odmoru. Na sastanku koji smo održali u petak, još jednom smo predočili situaciju i zamolili ih da ne preduzimaju nikakve mere do 17. septembra, sa čime se većina radnika složila", piše u odgovoru na pitanja "Politike".

Da podsetimo, ova firma se nalazi u nekadašnjoj fabrici šećera, koju je Požarevac 2015. godine otkupio iz stečaja od Agencije za privatizaciju. Grad Požarevac je pomogao u infrastrukturnim radovima, a turska fabrika je uredila oko 2,500 kvadrata proizvodnog pogona i najavila proširenje.

"Planovi za proširenje i dalje postoji, međutim, problem su ih usporili. Želimo da dostignemo broj od 1.076 zaposlenih u narendih godinu dana. Sada imamo 110 mašina  za šivenje i drugu opremu a planiramo nabavku i nove. Trenutni kapacitet fabrike je oko 400 radnika. Započeli smo proceduru za sporvođenje obuke 150 zaposlenih u prvoj fazi, ali kao što smo već napomenuli, situacija u kojoj se  trenutno nalazimo usporava i taj proces", kažu za "Politiku" iz turske kompanije.

Vaši komentari
Ostavite komentar