'

Otvorena likovna kolonija “Artefakt“ u Velikom Gradištu

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: velikogradiste.rs
Čet, 13.09.2018
0

U opštini Veliko Gradište juče je svečano otvorena III Međunarodna likovna kolonija ‘Artefakt“ koja se, u organizaciji Narodnog muzeja Veliko Gradište i ULS “Đura Jakšić“ iz Požarevca,  od 11. do 17. septembra održava u samom gradu i na Srebrnom jezeru.

 

Na koloniji učestvuju likovni umetnici iz Srbije i inostranstva koji će svoju inspiraciju potražiti u slikovitom okruženju Srebrnog jezera koje već godinama privlači brojne likovne stvaraoce.

 Među njima su i četiri slikara iz Egipta te je, ovim povodom, otvaranju prisustvovala i predstavnica Ambasade Egipta, Iman Gatvari.

Uz reči dobrodošlice prisutnima da se prijatno osećaju u Velikom Gradištu i poseban pozdrav gospođi Gatvari, predsednik opštine, Dragan Milić, predstavio je opštinu kao malu sredinu u kojoj je privilegija živeti zbog njene prelepe okoline, naročito Srebrnog jezera koje postaje sve značajnija turistička destinacija u zemlji i okruženju.

Takođe, izrazio je zadovoljstvo što će njihovi radovi krasiti neku od javnih ustanova opštine i prikazati građanima šta je tokom kolonije urađeno.

Šefica Odeljenja za kulturne i konzularne poslove Ambasade Egipta, Iman Gatvari, zahvalila je organizatorima na pozivu i prilici da prisustvuje ovakvom važnom događaju. “Mislim da je umetnost najbolji jezik koji svi poznaju i koji spaja ljude, a  poruka ove kolonije prelepa – to je mir i ljubav, to nam treba sada i zato vam želim puno uspeha u ime Ambasade Arapske republike Egipat.“, rekla je ona, zahvalivši i na učešću umetnika iz Egipta u koloniji.

Direktor Narodnog muzeja Veliko Gradište, Dragan Bogičić, najavio je da je kolonija ove godine podeljena u dva segmenta kao jedan mali eksperiment. On je učesnike pozvao da obiđu Muzej izrazivši želju da radovi koje ostave Velikom Gradištu jednog dana budu u stalnoj izložbenoj postavci.

Učesnici ovogodišnje kolonije su Eva Erisman iz Švajcarske, Wael Darwesh, Ghazala Ibrahim, Wael Mony i Kader Abdel Ashraf iz Egipta, Rokbani Nejib iz Tunisa, Brinyuk Svetlana, Lemesheva Ekatarina, Lishaieva Olesia i Barabanova Olga iz Ukrajine, Altakov Stefan i Dimitrova Laura iz  Bugarske, Ilijevska Valentina, Jovanovska Petra i Jovanovski Todor iz Makedonije kao i Armuš  Momir, Đorđević Olga, Marija Nikolić, Jovanka Joka Rašović, Radojka Samardžija, Dimitrije Pecić, Tamara Rakić, Boris Dragojević, Predrag Radošević, Kemal Ramujkić, Nikola Pršendić, Aleksa Gajić, Milenko Mihajlović i Marina Kalezić iz Srbije.

Vaši komentari
Ostavite komentar