'

Predstavljene 55. LJKI

IZLAZ
Autor: HIT1
Izvor: HIT
Pet, 24.08.2018
0


Danas su u trofejnoj sali Eregele „Ljubičevo“ najavljene 55. Ljubičevske konjičke igare. Prijatelji ovogodišnjih igara su Apatinska pivara i kompanija “Bambi”.


Kako je istakao Bane Spasović gradonačelnik Požarevca posle 25 godina LJKI su se vratile u međunarodni sportski kalendar i nema više poklapanja sa sportskim događajima u Evropi. Ove godine se očekuje dolazak više od deset inostranih predstavnika.

“Nagradni fond za višeboj iznosi više od dva miliona dinara, od čega pobedniku ide 625 hiljada dinara. Samom nagradom, definisali smo šta je kruna ove manifestacije. Fond nagrada za galopsku trku „Ljubičevo“ iznosi dva miliona dinara, milion ide pobedniku a za kasačku „Knez Mihailo“ opredeljeno je osamsto hiljada, četristo hiljada je za pobednika” naglasio je Spasović.


Defile će i ove godine biti jedinstven, te će i ovaj put biti određena jedna istorijska ličnost koja će biti domaćin. Ovogodišnji domaćin igara biće general Ilija Gojković, požarevački pomorski general, koji je jedno vreme bio na čelu KD „Knez Mihailo“, a samo društvo je jedan period nosilo i njegovo ime.


Kako je Spasović rekao, ove godine za vreme LJKI Požarevac će ugostiti i decu sa Kosova i Metohije iz Velike Hoče, što će biti praksa i za ubuduće. Po protokolu LJKI trebalo bi da otvori pokrovitelj igara predsednik republike Aleksandar Vučić, koji je i predsednik organizacionog odbora LJKI, mada je za sada neizvesno da li će to i učiniti ili pak njegov predstavnik.


Prateći program 55. Ljubičevskih konjičkih igara otvoriće bend Atomsko sklonište koncertom u subotu 25. avgusta od 23h. Ovaj rok spektakl svakako će imati i svoje predgrupe. Pre 23 sata, kada će nastupiti Atomsko sklonište, pred publikom će svirati još dva benda. Najpre, od 21 sat na trgu predstaviće se "Divert", grupa sastavljena od muzičara iz Požarevca i okoline, a nakon njih a pre "Atomaca" sviraće "Ritam sex i ja", poznatiji kao tribute band, odnosno bend koji izvodi pesme Red Hot Chili Peppers-a.


Program na Trgu oslobođenja počinje 29. avgusta, koncertom Željka Vasića, dok je naredne večeri na trgu Vlatko Stefanovski. U petak 31. avgusta, posle defilea na programu je koncert Željka Joksimovića dok je subota rezervisana za Biljanu Krstić i „Bistrik“.


O Ljubičevskim Konjičkim igrama

Praznik Požarevljana, svih ljubitelja konjičkog sporta i konjičkih veština, održava se početkom septembra od 1964.

Tada se simbolično otvaraju kapije Požarevca i počinje Međunarodna turističko – sportska manifestacija „Ljubičevske konjičke igre“. Od svečanog defilea učesnika do završnog nadmetanja višebojaca na prepunom stadionu sve „ključa“ od silne želje za pobedom i bodrenjem svojih favorita.Program igara, koji je isprepleten običajima, tradicijom i kulturom obuhvata: unikatni Ljubičevski višeboj, voltižovanje dece, izložbu grla, daljinsko jahanje, utakmicu u preskakanju prepona, galopske i kasačke trke.

Ljubičevski višeboj je po originalnosti, lepoti i dinamičnosti jedinstveno nadmetanje hrabrih momaka na odabranim konjima u pet tradicionalnih disiplina (seča sabljom, gađanje kopljem, kurirsko jahanje, gađanje strelom i gađanje topuzom).

Viteška pobednička ruka višeboja, osim novčane nagrade, prima pehar, plašt i sablju. Sablja je unikatna, posebno skovana za viteza Ljubičevskih igara i svaki novi pobednik višeboja dobija je od svog prethodnika i sa ponosom je čuva do sledećih Ljubičevskih konjičkih igara. Sablja ima ugraviran viteški moto: „Ne vadi me bez povoda – ne vraćaj me bez časti“. Na kraju grad dobija svog heroja – Viteza Ljubičeva. Igre organizuje Turistička organizacija grada Požarevca sa Konjičkim klubom „Knez Mihailo“, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca. Projekat podržao Grad Požarevac.

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“


Vaši komentari
Ostavite komentar