'

Izložba slika Zage Srbović

KUČEVO JE UVEK ZLATNA IDEJA
Autor: Hit2
Izvor: kultkucevo
Čet, 16.08.2018
0

U utorak 21. avgusta, u Zavičajnoj galeriji Centra za kulturu Kučevo biće priređena izložba slika, Zagorke Srbović.


Slikarka Zagorka Zaga Srbović je rođena 17.03.1957. godine u Neresnici kod Kučeva. U tajne slikarstva uveo ju je još u školskim danima deda Dragoljub koji je slikao na platnu i radio duboreze. Zaga je i sama slikala tehnikom ulje na platnu sve do sredine osamdesetih godina kada se seli u Nemačku, gde otkriva slikanje ispod stakla. Ova tehnika, po viđenju umetnice, odstupa od klasičnih tehnika slikanja, zahtevnija je i traži jasno definisanu ideju, maksimalnu koncetraciju i suptilnost poteza.Na njenim slikama koje se rađaju ispod stakla pršte boje neresničkih predela, u koje su utkane emocije, talenat zapažanja detalja i iskonski nagon za slikanjem. Puteljci, sočne travnate livade, bubamare, pečurke, cveće i žitna polja, stare kolibe, koji se kao čudom rađaju ispod stakla nastali su u potrazi umetnice za dalekim predelima detinjstva.

Zaga voli da eksperimentiše i slika ne samo ispod ravnog stakla, već i na kamenju i na vazama.
Imala je 40 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je u brojnim humanitarnim akcijama. Visoko mesto u srpskoj naivnoj umetnosti izborila je ne samo zahvaljujući talentu imaginacije već upravo i senzibilnom odnosu prema ljudima.Zagorka Zaga Srbović već nekoliko godina živi na relaciji Srbija – Nemačka. Radi i izlaže svoje slike u galeriji-ateljeu “Zaga S Art” u Neresnici i Hanoveru u koje svakodnevno prima sve one koji nalaze lepotu i bogatstvo u naivnoj umetnosti.
Zaga Srbović je član Udruženja HollerArt Nemačka, Udruženja Zug Švajcarska, Udruženja radnika umetnika Srbije, Udruženja Sergej Jovanović-Beograd i Udruženja Đura Jakšic Požarevac.

 Projekat „Kučevo je uvek zlatna ideja“ finansira opština Kučevo. 

Vaši komentari
Ostavite komentar